• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.86
  • ...
Market işletmecileri: Elimizde yeteri kadar ayçiçek yağı var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Birkaç gün önce akşam saatlerinde "Ayçiçek yağına zam yapılacak, stoklarda tükenecek!" söylentisiyle halkın marketlere akın ettiğini belirten market işletmecileri, depolarında yeteri kadar yağın olduğunu söyleyerek çıkan haberlerin yalan olduğunu ifade etti.

Sosyal medya platformlarında, Rusya'nın Ayçiçek yağını taşıyan hammadde gemilerine el koyduğu ve yağ fiyatlarının yüzde 100 arttığına dair fiyat listelerinin paylaşılması, halkın paniğe kapılmasına yol açtı.

Çıkan haberler üzerine marketlere giden halkın, adeta birbiriyle yarışır halde geldiğini belirten market işletmecileri, yaşanan artışın sebebinin özellikle stok yapan kişilerin ellerindeki yağları tüketmek için yalan haber çıkarmış olabileceğine bağladı.

Yağ fiyatlarında yaşanan fahiş artış karşısında şaşırmış hale geldiklerini vurgulayan halk ise neredeyse her gün yapılan zamların kabul edilemez olduğunu belirtti. Yetkililere seslenen halk, zamların geri alınması çağrısında bulundu.

Depolarında yeteri kadar yağ stokunun olduğunu belirten market işletmecisi Özkan Salman, halkın yalan haberler üzerine paniğe girmemeleri çağrısında bulundu. 

Özkan Salman

Salman, "Türkiye'de sosyal medya ve haber kanallarında Ukrayna'da yaşanan krizden dolayı 'bir buçuk aylık yağ stokumuz kalmıştır' yönünde yapılan yalan haberlerden dolayı halk, marketlere ve toplu tüketim yerlerine yağ alma çabası içerisinde girdi. Şu anda Batman'da bulunan marketlerimizde yeteri kadar yağ stokumuz var ve hiçbir şekilde müşterilerimize yok çekmedik. Her zaman yağ raflarımız tıka basa doludur. Şu anda yağ fiyatlarıyla ilgili resmi bir artış yok. Ve depolarımızda yeterinde yağ mevcuttur. Müşterilerimizin herhangi bir korkuya kapılmalarına gerek yok." ifadelerini kullandı.

"Artan fahiş fiyatları düzeltecek tek kurum devlettir"

"Yüksek talep fiyat artışını tetikliyor." diyen Salman, "Şu an yağ fabrikaları satışlarını durdurmuşlar. Ve yağ fiyat artışı ile ilgili resmi bir fiyat yok. Ayçiçek yağında yaşanan yüksek talep ve fiyat artışının sebebi sosyal medyada dolaşan spekülatif haberlerdir. Bütün depolarımızda yağ var. Yağ satışlarımız son hızıyla devam ediyor. Fiyat artışının sebebi ise talebin çok yüksek olmasıdır. Normal şartlarda zam olmasa bile, yüksek talep yağ fiyatlarını etkilemektedir. Artan fahiş fiyatları düzeltecek tek kurum devlettir. Devletten isteğimiz marketleri denetlediği gibi yağ fabrikalarını denetlerse yağ konusunda yaşanan sıkıntı çözülecektir." şeklinde konuştu.

"Fabrikaları yağ satışını durdurdu"

Bir diğer market işletmecisi Tarık Yavuz ise, ayçiçek yağında yaşanan yalan haberler üzerine halkın yoğun olarak yağ almaya yönelmesinin sebebinin, daha önce yağ stoku yapan firmaların, ellerindeki yağı tüketebilmek için böyle bir yola başvurmuş olabileceğini belirtti.

Tarık Yavuz

Yavuz, "Şu anda yağ fiyatlarında yaşanan artışın sebebi; Rusya'nın bazı hammadde gemilerine el koyduğu ve aynı şekilde sosyal medyada yüksek fiyata yağ fiyat listelerinin paylaşılmasının gerçeği yansıtmadığını gördük. Bununla birlikte yağ fabrikalarının firmalara satış yapmaması etkiledi. Yağ fiyatlarıyla ilgili resmi bir açıklama yok ama şu anda aşırı bir şekilde fiyat yükselmesi yaşandı. Bu da vatandaşların marketlerde yağa yoğun talep göstermesinden kaynaklanıyor." dedi.

"Karaborsacılar ellerindeki yağı tüketmek için yalan liste yayınladı"

Piyasada dolaşan yağ fiyat lisesinin gerçeği yansıtmadığını belirten Yavuz, "Elinde yüksek meblağlarda yağ olanların fiyatları abartarak ellerindeki yağı yüksek karla satmak ve tüketmek için bu fiyat listelerini ortaya attıklarını duyduk. Haliyle talep artınca da fiyatlar da yükseliyor. Ne fabrikalar ne de firmalar doğrudan bize ne fiyat listesi ne de yağ vermiyor. Biz de işin gerçeğini bilmiyoruz. Devlet acilen bu duruma bir çözüm bulmalıdır." dedi.

"Millet korkudan aşırı bir şekilde yağ almaya başladı"

Yağ fiyatlarında yaşanan artışın başlıca sorumlusunun devlet olduğunu ifade eden Aydın Özcan, birkaç günde yağ fiyatlarının yüzde yüz yükselmesinin izah edilecek bir durumun olmadığını belirti.

Aydın Özcan

Özcan, "4 litre yağı birkaç gün önce 85 liraya aldım. Şu anda ise 130 ile 150 lira arasında yükselmiş. Neredeyse yüzde 100 zam yapıldı. Birileri televizyonlarda 'Türkiye'de bir buçuk aylık yağ kalmış' haberlerini yayması üzerine millet de yağ almaya yoğunlaştı. Durumun bu seviyelere gelmesinden devlet sorumludur. Çünkü bu haberler üzerine millet de korkudan aşırı bir şekilde yağ almaya başladı. Devletin bu sorunlara artık kalıcı bir çözüm bulması gerekir." diye konuştu.

"Herkes bu artışlardan çok şikâyetçi"

Yağ fiyatlarında yaşanan ani yükselişlerin halkı çok zor durumda bıraktığını belirten Mehmet Emin Kangül, "Markette geldim ama fiyatlar çok yüksek. Bu artışlardan hiç memnun değiliz. Her gün televizyonlarda savaş var, yağ yok, kıtlık var haberleri çıkıyor. Şu anda 18 litre yağı 590 liraya aldım. Yüksek fiyatlardan dolayı çok zorluk yaşıyoruz. Herkes bu artışlardan çok şikâyetçi. Devletin üretime çok ağırlık vermesi lazım, yoksa dışa bağlı kalırsak her şeyin fiyatı daha da yükselecektir." dedi.

"Yüksek zamlardan dolayı artık ne yapacağımızı bilemez hale geldik"   

Devletin artık kontrol mekanizmasını çalıştırması gerektiğini söyleyen Ümran Ağrak, "Vatandaş olarak yüksek zamlardan dolayı artık ne yapacağımızı bilemez hale geldik. Çünkü fiyatlar günlük değişiyor. Yaşanan artılardan dolayı vatandaş da esnaf da bir yerde haklı, çünkü fabrikalardaki fiyat ile marketlerdeki fiyat farkı çok yüksek. Artık devletin kontrol mekanizmasını devreye koyması lazım, bu durum böyle olmaz. Ürünlerdeki artışlar çok yüksek oluyor. Şu anda bir markette aldığım yağ fiyatı diğer markete gidene kadar değişiyor." dedi. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir