• DOLAR 32.331
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2295.726
  • ...
SON DAKİKA
Türk Askeri 1 Yıl Daha Lübnan`da!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tezkerenin görüşülmesi sırasında söz alan Vecdi Gönül, Türkiye`nin Ortadoğu ile olan tarihi, kültürel ve beşeri bağlarının yanı sıra bölgesel gelişmelerin, iç ve dış politika üzerindeki yansımaları nedeniyle bölgede olup bitenlere kayıtsız kalamayacağını ifade etti.

Bölge ülkelerinde barış, güvenlik, istikrar ve refahın hakim kılınması ile Türkiye`nin milli çıkarlarının savunulması arasında mutlak bir ilişkinin söz konusu olduğuna işaret eden Gönül, "Türkiye, Ortadoğu`daki sorunların diyalog ve uzlaşı yoluyla çözülmesine öncelik veriyor, çatışma yerine dayanışma ve işbirliği kültürünün hakim kılınmasını amaçlıyor. Ülkemiz bu yükümlülüklerini gerek tek başına bir güç olarak gerekse mensubu olduğu uluslararası kuruluşlar aracılığıyla barışçıl, ilkeli ve etkin bir dış güvelik politikası izlemek suretiyle yerine getirme gayret ve çabası içerisinde hareket etmektedir" diye konuştu.

Ortadoğu`nun huzuru açısından Lübnan ile ilişkilerin son derece önemli olduğunu vurgulayan Gönül, Lübnan`ın tüm bölgenin istikrarı bakımından kilit mevkinde olan bir ülke olduğuna dikkati çekti.

Türkiye`nin, Lübnan`da barışın tesisi ve sürdürülmesi amacıyla, BM Güvenlik Konseyi`nin aldığı karar doğrultusunda uluslararası güvenlik gücü oluşturulmasına çalışmalarında aktif rol oynadığını belirten Gönül, "Bu kapsamda Türkiye, Lübnan`daki insani sorunların hafifletilmesine gerekli katkıda bulunmuş, Lübnan ve Filistin halkına acil insani yardımlarını sürdürmüştür" şeklinde konuştu.

Türkiye`nin bölgeye yardımlarının askeri gücünün çalışmalarıyla sınırlı olmadığını belirten Gönül, TİKA`nın bölgede 14 bin metrekare kapalı alanı bulunan bir hastane inşa ettiğini anlattı. Hastanenin tüm malzemelerinin Türkiye`den gönderildiğini ifade eden Gönül, TİKA`nın ayrıca su şebekesi deposu ve yol çalışmaları da yaptığını söyledi.

Lübnan`da, işleyen anayasal sistem dolayısıyla birçok bölge ülkelerinde yaşanan halk hareketlerinin görülmediğine dikkati çeken Gönül, "Bölgenin içerisinde bulunduğu bu karmaşık ortamda dahi hükümet başarısını göstermiştir. Dolayısıyla, sorunlara zaman içerisinde diyalog ile kalıcı çözüm bulunabilmesi için UNIFIL`in katkısıyla sağlanan istikrar ortamının sürdürülmesi gerekmektedir. Bu husus sadece Lübnan için değil bölge açısından da büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir