• DOLAR 32.494
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2433.14
  • ...
Dağcılar zirve yapmak için Ağrı Dağı'na tırmanışa başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) 2022 yılı içinde programında yer alan "Ağrı Dağı Kış Tırmanışı" için Türkiye'nin çeşitli illerinden hareket ederek Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine geldi.

3'ü kadın, 3'ü rehber olmak üzere toplamda 27 kişiden oluşan ekip daha önce geldikleri Doğubayazıt ilçesinden 5 bin 137 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük ve dünyanın en çok bilinen lokasyonlarından olan Ağrı Dağı zirvesine tırmanmak için hareket etti.

Araçlar ile ilçeye bağlı Çevirme (Çarme) mezrasına gelen ekip 2 bin 200 rakımlı bölgede hazırlıklarını tamamlayarak 3 bin 200 metrede bulunan ilk kamp alanına ulaşmak için yürüyüşe başladı.

"Mutluyuz burada olmaktan"

Mersin ilinden gelerek tırmanışa katılan TDF antrenörlerinden Cengiz Erdener, "Ağrı Dağı Kış Tırmanışı için geldik, hazırlıklarımızı tamamladık birazdan yürüyüşe başlayacağız. Ağrı Dağı Hazreti Nuh (Aleyhisselam) hikayesi nedeni ile dini bir yönü bulunmakta. Bundan dolayı dünyanın önemli noktalarından ve bilinenlerinden. Volkanik yüksek bir dağ, üzerinde takke dediğimiz buzul bulunan bir dağ, tekbir dağ sıra dağ değil. Bu şekilde birçok özelliği var. Kış tırmanışları zorlu tırmanışlar çünkü taktir edersiniz ki iklim şartları ağır. Mutluyuz burada olmaktan." dedi.

Tırmanış nasıl gerçekleşecek

Kış tırmanışı için Ağrı'da olduklarını belirten TDF 3. kademe antrenörü Şahap Eryılmaz, birkaç gün sürecek tırmanışın aşamaları sırası ile şu şekilde anlattı:

Kış tırmanışı belli insanların bazı eğitimleri alarak yapabildiği tırmanıştır. Tırmanacak kişinin kış tırmanış tekniklerine hakim olması gerekmektedir. Kışın çadırda barınma, konaklama, beslenmeyi başarabilmesi ve hayati idameyi zorlu kış koşullarında yapabilmesi gerekmektedir. Tırmanışımız 3 bin 200 kampına yaklaşık 8 saatlik bir çalışma ile orada konaklama ile oluşacak. Yarın için hedefimiz 4 bin 200 metreye ulaşmak. 4 bin 200 metre kampı vücudun aklimatizasyonu için uyum sağlayacağız. Zirve öncesi pas geçilmemesi gereken ve vücudu alıştırmak için yapılan bir kamptır. Ertesi gün 4 bin 200 metreden sonra zirve tırmanışına büyük ihtimalle saat gece 02.00 gibi başlıyoruz. Zirveye hava koşullarını da değerlendirerek daha erken saatte varmayı planlıyoruz. Çok geç kalmadan 4 bin 200 kampına dönüş ve orada geceledikten sonra, ertesi gün ana kampa Çevirme köyüne ulaşmayı hedefliyoruz.

Murat Lokmanoğlu ise federasyon ile tırmanış için hazırlık yaptıklarını ve umutlarının başarılı bir tırmanış yapmak olduğunu daha önce zirve tırmanışı yapmaya çalıştığını, hava muhalefeti nedeni ile başarılı olmadığını söyledi.

Tırmanış için Samsun'dan geldiğini belirten Ahmet Çadaş Demirci ise Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek Ağrı Dağı'na yeniden geldiği için mutlu olduğunu belirtti. Bugün başladıkları tırmanışlarının cuma günü bitirerek ilçeye dönmeyi planladıklarını söyledi.

Dağcıların kente ekonomik katkısı…

Türkiye Dağcılık Federasyonu Ağrı İl Temsilcisi Servet Aslan ise, "27 sporcunun tırmanışa katıldığını ve tırmanışın 5 gün sürmesi planlanıyor. Sporcular eğer hava müsait olursa zirve yapıp dönmeyi planlıyor. Geçen yıl tırmanışa açılması nedeni ile Ağrı Dağı'na 5 bin yerli ve yabancı dağcı tırmanış yaptı. Bu yıl beklentimiz iki katı olması. Buda turizme, ilimize ve ülkemize önemli katkı sağlıyor. Bir dağcının bütün masraflarının 5 bin TL olabileceğini düşünürsek bunu 10 bin dağcı ile kıyasladığımızda bunun katkısının önemli olabileceğini düşünüyoruz." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir