• DOLAR 32.564
  • EURO 34.87
  • ALTIN 2430.434
  • ...
Avrupa Konsey Dönem Başkanlığı Ermenistan’da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Dışhaber Servisi
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu irili ufaklı 47 Avrupa ülkesini bünyesinde barındıran Avrupa Konseyi’nin dönem başkanlığı yarın Strasbourg’da düzenlenecek bir törenle altı aylığına Andora’dan Ermenistan’a geçecek. Devir teslim törenine Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan da katılacak.

Ermenistan, Avrupa Konseyi`nin siyasi açıdan iddialı olmayan küçük ülkeleri arasında yer alıyor. Avrupa Konseyi’ne Azerbaycan ile birlikte 25 Ocak 2001 tarihinde üye oldu. Avrupa Konseyi`nin 2013 yılı için 243 milyon euro olan bütçesine katkısı 285 bin euro ile sınırlı.
 
Erivan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde 4’er vekille temsil ediliyor.
 
Bir diğer Avrupa Konseyi organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) daimi bir yargıcı var. Dağlık Karabağ konusunda olduğu gibi bu konunun da Ermenistan dönem başkanlığına nasıl yansıyacağı özellikle Ankara tarafından yakından takip ediliyor.
 

Ermenistan 3,2 milyon nüfuslu bir ülke ve AİHM düzeyinde ciddi sorunlar yaşayan bir devlet olduğu söylenemez.
Buna karşılık, AİHM gündeminde karara bağlanmayı bekleyen ve açıklandığında örnek teşkil edecek Dağlık Karabağ işgaliyle ilgili davalar mevcut.
 
Fakat Erivan ile Bakü arasındaki sorunlar bir şekilde çözüme kavuşmadan AİHM’nin Dağlık Karabağ hakkındaki davalarda karar açıklamasını Strasbourg kulislerinde kimse beklemiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir