• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...
Van`da çiftçilere yönelik soruşturma sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından, gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve haksız yere tarımsal desteklerden faydalanan 17 bin 134 çiftçiye, 5 yıl süreyle hiçbir destekten yararlanamama cezası verilmişti.
 
Beş kuruşluk vurgun!
Tarım havzaları destekleme modeli kapsamında baklagil ve hububat ürünlerine fark ödemesinde bu yolsuzlukların yaşandığını belirten Müdür Altuner, 2006 yılından bu yana desteklemelerin verildiğini belirterek, “Bu kilogram başına yaklaşık 5 kuruş civarında bir desteklemeyi kapsıyor. 2011 yılına kadar bu kapsamda düzenli bir şekilde üreticilerimize desteklemeleri ödenmişti. Ancak 2011 yılından sonra bu konuyu istismar etmeye yönelik bazı sahte firmalar tarafından bir takım girişimlerde bulunulmuştur. Bu çerçevede bahsettiğiniz rakam düzeyinde ülke genelinde gerçek mal hareketine dayanmayan ve bununla ilgili gerçekte düzenlenmiş bir vergi usul kanunu hükmü uyarınca bir belge düzenlenmesi olmadan bir takım müracaatlar gerçekleşmiştir”  dedi.
 
“Yolsuzluğa bulaşan çiftçilere…”
Bu müracaatların gerçek mal hareketine dayanmadığı ve sonradan alınmış olan desteklerin gerçek bir üretime dayanmadığının incelemeler neticesinde ortaya çıktığını hatırlatan Müdür Altuner, Türkiye genelinde soruşturmaların devam ettiğini belirterek, “Yürütülen bu çalışmalar neticesinde gerçekten bir ürünü üretmişken desteği almış olan çiftçilerimiz herhangi bir yaptırıma herhangi bir cezaya uğramıyorlar. Desteklerimiz de zaten devam ediyor. Ama gerçek mal hareketi yapılmadan sadece sahte evrak düzenlemek kaydıyla destekleme müracaatı yapmış olan çiftçi olsun firma olsun, bunlarla ilgili de incelemeler tamamlandıktan sonra böyle bir işlem gerçekten somut olarak tespit edilirse onlarla ilgili bahsettiğiniz hem 5 yıllık bütün desteklemelerden men edilme yönünde bir karar alınabilir. Ayrıca aldıkları fazla ödemelerinde iadesi, ilgili mevzuatlar uyarınca sağlanabilir ama şu an çalışma devam ediyor” şeklinde konuştu.
 
“Kötü niyetli firmalara prim verilmemeli”
Van’da bununla ilgili çalışmaların halen devam ettiğini aktaran Altuner, “İlimizle ilgili çalışma daha tamamlanmamış. Burada ders almamız gereken kısmı çiftçilerimiz araştırma yapmadan, bir destek müracaatında bulunurken aracı firmalara müsaade etmemeliyiz. Elinde koçanla gelip çiftçilerimizin iyi niyetini suistimal etmeye yönelik işlem yapmaya meyilli olan kötü niyetli firmalara prim verilmemeli” tavsiyesinde bulundu.
 
“Çalışmalar çok yönlü olarak sürüyor”
Şu anda olayla ilgili hem hukuki hem adli hem de idari yönde çalışmaların yürütüldüğünü vurgulayan Altuner, “Soruşturmalar başlatılmış durumda. İlgili yasal bütün çalışmalar hangi kurum ile ilgili ise başlatılmış ve devam ediyor. Kimin hangi cezai müeyyideye uygulatılacağı belli olacak. Bu konuda bir sıkıntı yok zaten. Yansımaları da 2013 yılındaki başvurularda ortaya çıkacaktır. Ama çiftçilerimizin desteklemelerden geride duracak bir pozisyon almaları konusunda da uyarmalıyız. Böyle bir girişimde isteksiz davranmasınlar. Desteklemelerimiz devam ediyor. Özellikle hububat baklagil fark ödemesi konusunda ödemelerimiz sürüyor” diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir