• DOLAR 32.662
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2495.547
  • ...
Sosyalist başkan Kılıçdaroğlu`na Randevu da Vermedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Brüksel`deki temasları kapsamında açıklamalarda bulunurken, Başbakan Erdoğan`ı Suriye Devlet Başkanı Esad`a benzetmişti.

TEPKİ ÇEKEN ERDOĞAN - ESAD BENZETMESİ

Kılıçdaroğlu`nun Erdoğan`la Esad kıyaslaması AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda`nın da tepkisini çekti.

SOSYALİST BAŞKAN TEPKİ VERDİ

Swoboda, önce yazılı bir açıklama yaparak "Politikaları meşru olarak eleştirilse de Erdoğan, Suriye halkına yönelik savaş ve teröre devam eden Esad`la kıyaslanamaz" dedi, sonra da Kılıçdaroğlu ile olan randevusunu iptal etti.

DÜZELTME YOKSA RANDEVU DA YOK

Vatan`dan Kıvanç El`in haberine göre, Swoboda Kılıçdaroğlu ile saat 17:00`deki görüşmesini de, "Düzeltme yapmazsan görüşemeyiz" diyerek askıya aldı.

KURMAYLARLA ACİL TOPLANDI

Bu gelişme üzerine Kılıçdaroğlu, beraberindeki kurmaylarıyla kısa bir toplantı yaptı. Toplantıdan, "Genel Başkan`ın sözleri yanlış algılandı. Yanlış algılamayı gidermek için Swoboda`nın makamına gidelim" kararı çıktı. Bu esnada AP Başkanı Martin Schulz ile görüşmeye geçildi. Konu ona da iletildi. Ancak Schulz`un araya girmesi de Swozoba`nın kararını değiştirmedi.

KILIÇDAROĞLU KAPIDAN DÖNDÜ

Planlanan saatte, 17:00`de Swoboda`nın makamına giden Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete, Sosyalist Grubun danışmanı tarafından "Düzeltme olmazsa görüşme olmaz" denildi. Kılıçdaroğlu da, "Görüşmek anlamsız o zaman" diyerek kapıdan geri döndü.

Bu kriz üzerine "protokol" odasına geri dönen Kılıçdaroğlu, kurmaylarına, "Hem ifade özgürlüğü diyorlar, hem de açıklamamıza müdahale ediyorlar. Sosyalistlere yakıştıramadım. Görüşme yapmayalım" dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, bu konuda açıklama yapmak üzere Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu`nu görevlendirdi. CHP heyeti adına resmi açıklama Loğoğlu tarafından yapıldı. Açıklamalada şöyle denildi:

CHP`DEN İLK AÇIKLAMA

"Kemal Kılıçdaroğlu, AP çatısı altında çok yararlı ve verimli temaslar yapmıştır. Ağırlık noktasını Sosyalist ve Demokratlar grubuna yaptığı konuşma ve konuşmanın ardından verilen cevaplar işin esasını oluşmuştur. Çok olumlu tepkiler aldık. Swoboda basın toplantısından ayrıldığı sırada Erdoğan`ın Kılıçdaroğlu`na yönelik eleştiriler üzerine, yani Swoboda`nın olmadığı bir bölümde sorulan soru üzerine Kılıçdaroğlu, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları bağlamındaki eksikliklere işaret etmek amacıyla Başbakan ile Esad arasında bir paralellik kurmuştur. Kurduğu bu paralelliğin Swoboda da bir rahatsızlık yarattığını öğrendik. Kendisiyle görüşmeye gittiğimizde yardımcıları tarafından bize ifade edildi. Rahatsızlığın bize ifade edilmesinden sonra Kılıçdaroğlu, Swoboda ile görüşmenin uygun olmayacağını belirterek, görüşme mahalinden ayrıldı. Konu bundan ibarettir. Bulunduğu çatı AP, AP hangi değerleri koruyan savunan bir kurumdur. Demokrasi, insan hakları, özgürlükler, hukuk ve özellikle de ifade özgürlüğü. Dolayısı ile bu çatıda ifade özgürlüğünün şurası fazla, burası eksikti tartışmalarının yararsız olduğunu aykırı olduğunu hele hele bir sosyal demokrat grubunun başkanlığını yapan bir politikacıya yakıştıramadım. İfade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini ve saygının herkesçe gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir