• DOLAR 32.577
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2429.523
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Petrol fiyatları Rusya ve Ukrayna savaşının etkisiyle yükselişini sürdürüyor. Petrol fiyatlarının 120 dolara dayanması akaryakıt fiyatlarına yeni zammı tetikledi. Brent petrolle birlikte uluslararası piyasalarda benzin ve motorinin ton fiyatı da fırladı. Benzinin tonu bin 40, motorinin tonu ise bin 42 doları aştı. Bu rakamlar, tarihi düzeyler olarak kayıtlara geçti.

Haftanın ilk gününde motorine 96 kuruş, benzine ise 23 kuruş indirim gelmişti. Dün ise motorine 1 TL 51 kuruş, benzine ise 88 kuruş zam gelmişti. LPG'ye pazartesi 33, salı günü ise 61 kuruş zam yapılmış gelen zamlarla birlikte benzin ve motorin 17.50 TL'ye çıkmıştı. LPG ise 10 TL duvarını aşarak 11 TL'ye dayandı.

 

Dün gece yarısı benzine 53 kuruş, motorine 1 TL 33 kuruş yeni bir zam geldi. İki günde gelen zamlarla birlikte benzinin litresi 1 TL 41 kuruşa, motorinin litresi ise 2 TL 84 kuruş artmış oldu. Üst üste gelen zamlarla birlikte benzinin litresi 18 TL'yi aştı motorinin litresi ise neredeyse 20 TL'ye dayandı. 

"Yakıtın fiyatı yükselince hayat durma noktasına geliyor"

Celalettin Sümeli

50 kilometre yol için 200 lira yakıt yakacağına dikkat çeken Celalettin Sümeli, bundan sonra aracını zaruri haller dışında kullanmamayı tercih edeceğini söyledi.

"Yakıtın fiyatı yükselince hayat durma noktasına geliyor." diyen Sümeli, "Siirt gibi küçük bir şehirde eskiden araçların yoğunluğundan geçilmiyordu ama şimdilerde bakıyorsunuz ki sokaklar bomboş, insanlar özel araçlarını kullanamıyor. Toplu araçlar tercih ediliyor ama toplu araçlar da sürekli fiyat yükselttiğinden insanlar yolculuk yapamıyor. Eskiden 10 litre yakıta 60 lira para öderken şimdi ise 200 liraya 11 litre mazot alabildim." şeklinde dert yandı.

"Aracımı satmak istiyorum ama satıp bir türlü kurtulamıyorum"

Sabri Deniz

Köy ile şehir arasında yolcu taşımacılığı yapan ve akaryakıtın bu şekilde yükselmesine isyan ettiğini ifade eden Sabri Deniz şunları dile getirdi:

 "Fiyatların yükselmesinden dolayı çalışamıyoruz. Mazotun litresi 20 liraya çıkmak üzere ve ben en az 400 lira mazot yakıyorum, hadi hesaplayın, nasıl yapalım ve nereye gidelim, başka bir ülkeye mi kaçalım? Depoya 400 liraya 22 litre mazot koyabildim. Yolcu taşımacılığı ve öğrenci taşımacılığı yapıyorum ama öğrenci taşımacılığında iflas ettim. Aracımı satmak istiyorum ama bir türlü satamıyorum."

"Akaryakıta zam geldiğinde iğneden ipliğe her şeye zam geliyor"

Mustafa Oymak

Akaryakıt fiyatlarının artık haddinden fazla pahalandığını ifade eden Mustafa Oymak, "Akaryakıta bir ay içerisinde 3-4 sefer zam geldi. Allah fakir fukaraya yardım etsin, bir an önce akaryakıt fiyatlarının düşmesini istiyoruz. 7,5 liradan 18 liraya çıktı. Pazara, çarşıya benzinciye gittiğimizde şaşırıp kalıyoruz. Çünkü akaryakıta zam geldiğinde iğneden ipliğe her şeye zam geliyor." şeklinde konuştu.

Zamlarla bizi yaktılar, bu şekilde olursa ayakta kalamayız

Nurettin Dede

Akaryakıt fiyatlarına bu şeklide yükselmesi ve düşmemesi durumunda çalışmayı bırakacağını dile getiren Nurettin Dede, "Önceden 100 liraya gittiğimiz yere şimdi 400 liraya gidiyoruz. Bu çok zor bir durumdur. Zamlarla bizi yaktılar, bu şekilde olursa ayakta kalamayız, geçen sene 7 liraydı şimdi ise 18 liraya yükseldi ama bizim işimiz ve kârımız aynı değil. Çok mağduruz." ifadelerini kullandı.

"Zararına çalışıyoruz dayanacak gücümüz kalmadı"

Ebubekir Kılgı

Yakıtın çok pahalı olduğunu ve bununla baş edemediklerini ifade eden yolcu taşımacısı Ebubekir kılgı, "Şirvan köyü ile şehir arasında yolcu taşımacılığı yapıyorum. Depoya koyduğumuz yakıt artık bizi kurtarmıyor. Hiç kimse yolculuk yapmak istemiyor. Bu işten de bize mazot parası bile kalmıyor. Zararına çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum bu duruma bir el atsın." çağrısında bulundu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız