• DOLAR 32.593
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2497.626
  • ...
Halktan camilerin ısınma ve soğutma giderlerinin devlet karşılasın talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Elektrik faturalarındaki yüksek artışlar halkı isyan ettirirken hükümet tarafından cemevleri, dernek ve vakıflarla ilgili düzenleme yapılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; cemevleri, dernek ve vakıfların yüksek gelen elektrik faturaları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması talimatını verdi.

Camilerde uygulanan çift elektrik abonelik sistemi ile camilerin aydınlatma giderleri genel bütçeden karşılanırken ısınma ve soğutma giderleri vatandaşlardan toplanan paralarla ödenme yoluna gidildiğinden birçok sorun meydana gelebiliyor.

 

Elektrik fiyatlarına yapılan fahiş zamların ardından cemevleri, dernek ve vakıfların yüksek gelen elektrik faturaları ile ilgili yeni bir düzenleme kararını İLKHA'ya değerlendiren Ankaralılar, yetkililere seslenerek camilerin elektrik doğalgaz ve diğer tüm giderlerinin devlet tarafından karşılanması çağrısında bulundular.

"Ülkenin 99'u Müslüman diyorsunuz ama camilerin elektrik faturasını ödeyemiyorsunuz"

Mehmet Nur Akyıldız

Hiçbir kuruluşa ayrımcılık yapılmaması gerektiğini söyleyen Mehmet Nur Akyıldız, "Madem ki cemevlerinin ve kamu kuruluşlarının elektriği ödeniyor. Camilerimizin niye ödenmesin? Neden burada ayrım yapılıyor? Camilerimizinkini ödesinler. Vatandaş ödemek zorunda mı? Zaten vatandaş zor durumda. Bu gidişle vatandaşı camiye göndermeyecekler. Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman diyorsunuz ama camiye sıra gelince elektrik faturasını ödeyemiyorsunuz. Cemevlerinin de ödemeyin o zaman. Hiçbir kuruluşu ödemeyin. Herkes kendisi ödesin." dedi.

Vatandaşlardan Osman Yansıtaş, Camilerin giderlerinin devlet tarafından karşılanmasının ve bu yükün halkın üzerinden alınması gerektiğini dile getirdi.

Camilerin de cemevleri gibi elektrik giderlerinin karşılanmasının iyi olacağını aktaran Timur Koçaslan, "Bu memleketin yüzde 99'u Müslüman camilerin de bu kanuna alınmasını hükümete tavsiye ederim. Düşüncem bu." şeklinde konuştu.

"İnşallah devletimiz bu konuda duyarlı ve yardımcı olur"

Ömer Şahan

Cemevlerine elektrik konusunda devlet yardımcı oluyorsa camilere de yardımcı olmak zorunda olduğunu belirten Ömer Şahan, "Camideki sohbet ve muhabbet her zaman hak ve gerçektir. Hak ve gerçek olana sadece millet değil de devletin de yardımcı olmasını tercih ederim. Elektriği mi, suyu mu ödenecek hatta camiler yapılırken devlet katkısının olmasını isterim. Dini ibadeti olan yerler milletten istenmesi uygundur ama devletin de bu konuda yardımcı olmasını isterim. İnşallah devletimiz bu konuda duyarlı ve yardımcı olur. Her zaman itikadımıza ve inancımıza çıkar inşallah." diye temennide bulundu.

"Dini yerlerin giderlerinin hepsini mutlaka devletin karşılaması lazım"

Vatandaşlardan Bayram Koncu ise konu hakkında hayır duada bulunarak "Camilerin bu dönemde Allah yardımcısı olsun." ifadelerini kullandı.  

Şahin Kırmıztaş

Eğer cemevleri ve diğer kurumların elektrik giderleri devlet tarafından karşılanıyorsa camilerin de giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını isteyen Şahin Kırmızıtaş, şunları söyledi:

Cemevlerinin giderleri karşılanmasın demiyorum, eğer bunlar karşılanıyorsa ibadet yeri olarak görünüyorsa camiler de ibadet yeri onlarınki de ödensin. Bunun kesinlikle böyle olması gerektiğini düşünüyorum. O haksa bu da haktır. O da ibadethane sonuçta. İnsanları ayrıştırmaya hiç gerek yok.

Sincan Kütükçüoğlu Cami yönetiminde olan Kasım Süleyman, "Cami giderlerinin hepsinin devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Devlet madem her şeye yardım ediyor. Camiye de yardımda bulunsun." şeklinde konuştu.

Son olarak vatandaşlardan Doğan Uluğ, "Dini yerlerin giderlerinin hepsini mutlaka devletin karşılaması lazım. Hem bizim içinde iyi olur hem de cemaatten bunlar için para da toplanmaz." şeklinde belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir