• DOLAR 32.495
  • EURO 34.6
  • ALTIN 2477.311
  • ...
Hoparlörden Metalik Sesli Vaaz Devri Kapanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA -Ankara`da Büyük Anadolu Otel`de 1. Vaizler Toplantısı`na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, burada vaizlere nasihatlerde bulunarak, din görevlilerinin kalbini, dilini sürekli diri tutması gerektiğini söyledi. "Aşkımızı, heyecanımızı, sevgimizi yeniden gözden geçirmek zorundayız" diyen Görmez, her işin rutine dönüştürülerek yapılabileceğini fakat vaizlik görevinin ise aşkla yapılması gerektiğini belirtti. Din görevlilerinin bilgisini, birikimini de gözden geçirmesi gerektiğine işâret etti. Vaizlerin söze önem vermesi gerektiğini de kaydeden Görmez, "Aslında vaizler olarak biz yeniden sözü yüceltmek ile mükellefiz. Çünkü bu medeniyet söz medeniyeti" dedi.


"Niyetimizi, ihlasımızı, samimiyetimizi yeniden gözden geçirmek zorundayız" diyen Prof. Dr. Görmez, insanların vaizlerin ve imamların anlattıklarını, onların yaşamında görmek istediğini söyleyerek, din görevlilerinin aynı zamanda topluma emsâl teşkîl etmesi gerektiğini ifade etti. Vaizlere bir de uyarıda bulunan Görmez, vaizlerin toplumdaki kutsallıktan ve modern zamanlardaki talk şovdan uzak olmaları gerektiğini söyledi.

MERKEZİ VAAZ SİSTEM KALKIYOR
Konuşmasının sonlarında çalışma arkadaşlarıyla birlikte göreve ba şladığı günlerden itibaren ortak bir karar aldıklarını ifade eden Görmez, bunun da merkezi vaaz sisteminin kaldırılması yönünde bir karar olduğunu belirtti. Merkezi vaaz sisteminin devreye girdiği g ünden bugüne kadar muhasebesi yapıldığında zararının faydasından çok olduğunu belirten Görmez, "Faydaları da olmuştur ama zararı faydasından çok olmuştur. Hangi açılardan; en büyük zararı mihrap görevlilerine olmuştur" diye konuştu.
Merkezi vaaz sistemiyle mihrap görevlilerinin potansiyellerini kaybetmeye başladığını söyleyen Görmez, bu sistemin yerine vaizler vaaz verseydi kendilerini daha iyi geliştirmiş olacaklarına vurgu yaptı. Merkezi vaaz sisteminin artık son bulacağını belirten Görmez, "Bu sebeple artık her yerde şunu söylüyoruz; `evindeki bütün kitapları masana koy, çalışmaya başla. Bundan böyle vaazlarını nasihatlerini hazırlamaya başlayacaksın`" şeklinde konuştu.


Merkezi vaaz sisteminin ayrıca cemaate de zararı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Görmez, cemaatin vaazın sıcaklığından mahrum kaldığını söyledi. Görmez, bu sistemle cemaatin camilerde sadece hoparlörden gelen metalik sesleri dinlemeye mahkum olduğunu söyleyerek, bunun da millete karşı bir haksızl ık olduğunu belirtti. Görmez, bu sistemin yerine ise yeni bir eğitim seferberliğiyle vaizleri görevlendireceklerini, bu vaizlerin de her mihrap görevlisinin kürsüye çıkabilir hale gelmesi için çaba sarf edeceğini kaydetti. Bunun için Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü`nün bir çalışma başlattığın ı da ifade eden Görmez, "Vaizlerimiz aynı zamanda imamlarımıza vaaz eğitimi vermek için yoğun bir çalışma içine girecekler" dedi.


Görmez, uygulamanın bir yıl sonunda her yerde uygulanmaya başlanacağını fakat bazı yerlerde de uygulanmaya başlandığını söyledi. Görmez bu sistemin son bulmasıyla cemaatin de artık, hoparlörden gelen metalik sesleri dinlemek zorunda kalmayacağını ifade etti.


Toplantıya ara verildiğinde Münib Engin Noyan, üzerine giydiği bir tişörtle Diyanet İşleri Başkanı Görmez`in de dikkatini çekti. Tişörtünün üzerinde İngilizce "Ben Müslüman`ım, panik yapmayın" yazan Noyan, bunun sebebini ise, "Müslümanlar dünyada çok ciddi bir zihniyet kirletilmesine muhatap. Müslüman olduğunuz belli olduğunda insanlar size karşı çok olumsuz tavırlar sergiliyorlar. Hatta çok aşağılayıcı hakaretamiz tav ırlar sergiliyorlar. Buna karşı Müslümanca bir üst seviyeden, merhum üstadımız Nasrettin Hoca Efendinin baktığı seviyeden bakarak bir mizahi yaklaşımla `panik yapma ben Müslüman`ım. Benim bulunduğum yerde sıkıntı olmaz` manasında bir ifade" diyerek cevapladı.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir