• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
 Sıcağa bağlı hastalılara dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Feyzullah Zerey

Sıcak sendromu belirtileri gösteren kişilerin serin ve hava akımı olan bir yere alınması gerektiğini belirten Erdoğan, “Derinin ıslak olarak soğutulması, kuru soğutmadan 25 kez daha etkilidir. Soğutmada sürekli hava üfleyen vantilatör-ıslatılmış çarşaflar kullanılmalıdır. Sıcağa bağlı acil durumlarda etkisi olmayacağından aspirin – asetominofen kullanılmamalıdır. Sıkı giysileri gevşetilmeli, hastanın nefes alıp-almadığı kontrol edilmelidir. (Hava yolu kapalı ise hava yolu açılıp, suni solunuma başlanmalıdır. Böylece solunum ve dolaşım sürdürülmelidir). Ateşi 39 C düşene kadar soğutma işlemine devam etmeli ve hasta acil olarak hastaneye götürülmelidir.” dedi.

Terleme bir savunma mekanizmasıdır

Sıcak sendromlarının hava sıcaklığının 32 derece, nisbi nemin yüzde 60’ın üzerine çıktığında görülmeye başlandığına dikkat çeken Dr. Nezaket Erdoğan, “Bu tablo özellikle vücudun sıcaklara uyum sağlayamadığı sıcakların ilk günlerinde daha fazla görülmekte ve daha tehlikeli seyretmektedir. Dış ortam ısısı arttığında derideki damarlarımız genişlemekte ve terleme ile sıvı kaybedilmektedir. Terleme devam ettiğinde, yeterince su ve tuz almak şartıyla vücudumuz çok yüksek ısılara tahammül edebilmesi mümkündür. Nem oranı arttığında ise terleme ile olan sıvı kaybı azalmakta ve sıcak sendromları başlamaktadır.” dedi.

Belirtileri

Erdoğan, kas krampları, yüksek ateş (39–40 C), halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, aşırı halsizlik, yorgunluk, sinirlilik ve konsantrasyon bozukluğu, tansiyon düşüklüğü ve nabız hızlanması, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması gibi etmenlerin sıcak sendromları belirtileri olduğunu ifade etti.

Sıcaktan korunma yöntemleri

Dr. Erdoğan korunma önlemlerini şöyle sıraladı: “Evden dışarı mümkün olduğunca az çıkılmalı, zorunlu değilse çıkılmamalıdır, çıkılacak ise sabah ve akşam saatleri seçilmelidir. Güneş ışınlarının daha dik ve etkili geleceği saat 11–15 arası mümkünse evde olmalıdır. Kapalı alanlar havalandırılmalı, bulunulan ortamda yeterli hava akımı sağlanmalı, klima ve havalandırma sistemleri kullanılıyorsa bunların periyodik bakımlarının konut ve araçlarda 6 ayda, toplu yaşanılan yerlerde bulunanların ise 3 ayda bir yapılması, klima filtrelerinin 15 günde bir yıkanması gerekmektedir. Bakımı yapılmayan, iyi temizlenmeyen klimalar bakteri üretmekte bu da zatürreye, astım ve KOAH hastalığı olanlarda hastalığın alevlenmesine neden olur. Bol sıvı alınmalıdır. Hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Soğuk bir duş veya banyo rahatlatır. Açık mekânlarda güneş altında çalışanlar sık sık mola vermelidir. Suların temizliğine ve ishalli hastalıklara dikkat edilmeli, aşırı sıcakların yiyeceklerin hızla bozulmasına, toksin ve bakteri oluşumuna neden olması ve sonuçta besin zehirlenmelerine yol açmasının kaçınılmaz olduğu unutulmamalıdır.”

Doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir