• DOLAR 32.381
  • EURO 35.192
  • ALTIN 2324.343
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin buğday arzını olumsuz etkileyebileceğine, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürebileceğine, hatta bu ülkelerin buğday ihracatını durma noktasına gelebileceğine dair endişeler bu hafta piyasaların odak noktasında yer aldı.

 

Vadeli işlem ve emtia piyasa uzmanları, Rusya ve Ukrayna arasında gerilimle başlayan ve sonrasında savaşa giden süreçte tarım emtialarının en olumsuz etkilenenler arasında yer aldığını, tarım emtiaları içerisinde ise özellikle buğdayın daha çok öne çıktığını söylüyor.

“Buğday ton başı 150 lira yükseldiği için un ve ekmek fiyatlarına yansıyacak”

Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaşın haliyle hububat piyasasını etkileyeceğini ifade eden Buğday pazarı esnafı Kazım Can, “Bunun etkilerini ilerleyen süreçte çok daha iyi göreceğiz, şu anda un ve yem fiyatlarında çuval başı 20 liralık bir artış yaşandı. Genelde buğday piyasasını Antep belirliyor ve şu anda ton başı 150 lira üstüne geldi. Dışa bağımlım olduğumuz için arpa ve buğdayı Rusya ve Ukrayna’da ithal ediyoruz. Buğday ton başı 150 lira yükseldiği için un ve ekmek fiyatlarına yansıyacak.” dedi.

“Kimse ucuz arpa buğday beklemesin bu sene”

Kazım Can

Şu anda Antep’te birinci sınıf buğdayın kilosunun 5-6 lira arsında değiştiğini ve ucuzlama ihtimalinin çok düşük olduğunu dile getiren Can, “Girdi maliyetleri çok fazla, gübrenin, tohumun, mazotun fiyatı da bellidir. Yeni gelecek hububat mahsulünün ne kadar olacağı ile ilgili ortada bir veri yok. Yani kimse ucuz arpa buğday beklemesin bu sene. Her şeyden önce mazot ve gübre fiyatının düşmesi gerekiyor. Bunlar düşmeli ki buğday fiyatı da düşsün.” ifadelerini kullandı.

“Yağışlar iyi olursa Ukrayna ve Rusya’dan gelen hububata muhtaç kalmayız”

Hamza Menekşe

İlk önce Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın bitmesi temennisinde bulunan Hamza Menekşe, “Rusya ve Ukrayna savaşının piyasayı etkileyeceği görülüyor. Bugün itibarı ile Antep’te buğdayın ton fiyatına 150-200 lira civarında bir zam yapıldı ama şimdilik bizim buğday pazarında bir fiyat değişimi yok, fiyat halen aynı. Antep’te buğdayın fiyatı daha önce 3 bin 800 lira civarına düşmüştü ama tekrar yükseldi. İnşallah önümüz bahar, iyi yağış da aldık, buğday güzel görünüyor, Nisan, Mayıs son haftalarında yağışlar iyi olursa Ukrayna ve Rusya’dan gelen hububata muhtaç kalmayız.” temennisinde bulundu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız