• DOLAR 32.318
  • EURO 35.143
  • ALTIN 2291.521
  • ...
Esnaf elektrik faturasına gelecek olan indirim hakkında ne düşünüyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrikte yeni tarife ile esnafın fatura tutarından belli bir kademede yaklaşık yüzde 25 indirim olacağını duyurmuştu.

Ticarethane grubunda yer alan esnaf ve zanaatkarlar için de konuttakine benzer bir indirimli tarife üzerinde çalışmaya başladıklarını söyleyen Dönmez, "Bu konuda çalışma sürüyor. Hem ticarethane hem de konutlarda yeni tarife için amacımız çalışmayı 1 Mart'a kadar bitirmek. Esnafın fatura tutarından belli bir kademede muhtemelen yüzde 25 indirim olacak." dedi.

Şanlıurfa'daki esnaf, beklenen yüzde 25 indirimin az olduğunu belirterek indirimin en az yüzde 50 olmasını istedi.

Kimi esnaf ise hiç yoktan yüzde 25 indirimin geleceğini olumlu karşılarken kimisi de yüzde 25 indirimin pek bir etki oluşturamayacağını ifade etti.

Şanlıurfa esnafı, elektrik faturasına gelmesi beklenen yüzde 25'lik indirimle ilgili İLKHA'ya konuştu.

"Yapılan zamların tekrar geri alınmasını istiyoruz"

Elektrik faturasına yüzde 25 indirim yerine yapılan zamların geri çekilmesini talep eden Esnaf Şahin Aydın, "Küçük esnafa yüzde 25 elektrik indirimi gelirse ne değişecek? Şu an pek bir şey fark etmez. Bin lira gelen elektrik faturasına yüzde 25 indirim bir fayda sağlayacak mı? Yüzde 25 değil daha fazla indirim bekliyoruz. Yapılan zamların tekrar geri alınmasını istiyoruz. Gelecek olan yüzde 25'lik indirim yetmez. Şu an kimse elektrik faturasını ödeyecek durumda da değil. Yapılan zamlar geri alınmadığı müddetçe bir şey değişmez. Gelen zamlar geri çekilsin ki bir fayda sağlasın. 500 lira gelen elektrik faturasına yüzde 25 indirim ne sağlayacak? Zaten şu an kazanç elde edemiyoruz. Her şey yüzde 300 arttı. Mazot ve benzine yine zam geldi. Buna bağlı olarak elektrik faturaları da artacak. Esnaf bitmiş durumda." dedi.

"Yüksek faturadan dolayı ışıkları kapatıyoruz"

Yüksek gelen elektrik faturası yüzünden ışık tüketimini azalttığını belirten Esnaf Hanuk Borak, "Esnafa yüzde 25'lik elektrik indirimi gelse çok güzel olur; ama indirimin geleceğini beklemiyorum. İndirim yapılmayacak, zaten perişan olduk. Elektrik faturamız bayağı yüksek geliyor. Yüksek faturadan dolayı ışıkları kapatıyoruz. İçerideki ampulleri de çıkarmışım. Dükkanımın içerisinde sadece bir ampul tek kullanıyorum. Yüzde 25 indirim gelse iyi olur ama geleceğine inanmıyorum. Elektriğe yüzde 124 zam yapıldı ama yüzde 25 indirilecek. Eski gelen faturaları tekrar istiyoruz. Yüzde 25 indirim pek bir şey ifade etmiyor; ama olsa da güzel olur. Elektrik faturamı ödeyemiyorum, 3 tane birikmiş faturam var. Elektrik kesilecek diye haber geliyor." diye konuştu.

"Ne satan ne de alan razıdır"

Elektriğe yüzde 150 zamma karşı yüzde 25'lik indirimin etkisinin olamayacağını ifade eden Şanlıurfa Parfümeri Bujiteri Odası Başkanı Hüseyin Çadırcı, "Esnafa yüzde 25'lik elektrik indirimi çok bir şey değiştirmez. Bu bir göz boyamacadır. Esnaf zaten her yönden perişan haldedir. Petrole zam geldi, bizim ürünlere de zam gelecek. 50 liraya sattığımız havluyu maalesef 50 liraya alamayacağız. Ne satan ne de alan razıdır. Allah sonumuzu iyi etsin. Elektriğe yüzde 150 zam getirilmişken yüzde 25'lik indirim çok etki etmez." şeklinde konuştu.

"Yüzde 25 indirim gelse çok iyi olur"

Yüksek gelen elektrik faturaları nedeniyle borçlarını ödeyemediğini belirten Esnaf Şevket Geyik, "Esnafın elektrik faturalarına yüzde 25 indirim gelse çok iyi olur. Şu an zaten elektrik borcumuzu ödeyemiyoruz. Şimdilik yüzde 25 indirim gelsin, ilerisini düşünürüz. 100 lira gelen faturam, bu ay 300 lira geldi. Yüzde 200 artış var. Yüzde 25 indirim gelirse faturam belki 200 lira gelir." dedi.

"İndirim gelmezse esnaf perişan olur"

Elektrik faturasına yüzde 25'lik indirimin hiç yoktan iyi olduğunu söyleyen Esnaf Mehmet Catın, "Esnafın elektrik faturasına yüzde 25 indirim gelse çok iyi olur. 300-400 lira gelen fatura 1200-1500 lira arası geliyor. Bu faturalara indirim gelirse iyi olur. İndirim gelmezse esnaf olur. Elektrik faturaları çok yüksek geliyor. İnşallah, devlet bu konuda gerekeni yapar. Yüzde 25 indirim yetersiz ama hiç yoktan iyidir. Elektrik faturalarını ödeyemeyen esnaf var." diye konuştu.

"Son birkaç aydır elektriğe yüzde 150-200 zam geldi"

Elektrik faturasına yüzde 50 indirim gelmesini isteyen Esnaf Süleyman Çelik, "Esnafa elektrik indirimi geleceğini duyduk. Gelmesi biz esnaflar için iyi olur. Yüzde 25 az, yüzde 50 olmalıydı. Son birkaç aydır elektriğe yüzde 150-200 zam geldi. Yüzde 25 bile şu an iyidir. Bazı esnaflar var, ekmek bulamıyor. Onlar elektrik borcunu nasıl ödeyecek? Şaşırıyorum. Bu ay elektrik faturam 700 lira geldi." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir