• DOLAR 32.563
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2423.749
  • ...
Emir Magas Ali Yargı Önünde!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İşgalci Rus güçlerine esir düştükten 3 yıl sonra mahkeme önüne çıkartılan Emir Magas Ali`ye toplam 24 ayrı suçtan dava açıldı.

İnguşetya devlet başkanı (eski albay) Yunusbek Yevkurov`a suikast düzenlediği, silahlı eylemlerde 26 Rus vatandaşının ölümüne ve 344`ünün yaralanmasını sebep olduğu iddia edilen Emir Magas`a mahkeme tarafından eroin ve insan kaçakçılığı gibi tutarsız ithamlarda da bulunuldu.

Yasadışı silahlı grup kurma ve silah bulundurma suçları dışındaki tüm iddiaları reddeden Emir Magas`ın mahkemesi ileri bir tarihe ertelendi.

2010 YILINDA ESİR EDİLMİŞTİ

Şehid Şamil Basayev`in halefi olarak Kafkasya Emirliği`nin askeri kanadı Emirliği görevini yürütürken 2010 yılında İnguşetya`nın Molgobek şehrinde Ruslara esir düşen Komutan Magas`ın (Ali Taziyev) yaklaşık 3 yıldır esaret altında olduğu biliniyor.

Hatırlanacağı üzere, Emir Magas`ı ilaçla zehirleyen ve Rus FSB`sine yerini gambazlayan yerli bir munafık olayın ardından mücahidler tarafından sorgulandıktan sonra ortadan kaldırılmıştı.


EMİR MAGAS KİMDİR?

1974 yılında Nasır-Kort köyünde doğan İnguşetyalı Emir Magas 1. Çeçen-Rus savaşına katıldı ve daha sonra ülkesine dönerek polislik yapmaya başladı. 2. savaşın başlamasıyla birlikte Şamil Basayev`in çağrısına uyup Yüzbaşı olarak görev yaptığı polisliği bıraktı ve tekrar cihad saflarına katıldı.

Tecrübesi ve lider kişiliğiyle kısa zamanda önemli başarılara imza attı. 30 Eylül 2006 yılında Şamil Basayev`in şehadetiyle boşalan göreve getirildi. Daha sonra Temmuz 2007`de Dokko Umarov`un atamasıyla Kafkasya Emirliği Askeri Emiri ve cephenin Genel Emir yardımcısı oldu.

2004 yılında yüzlerce işgalcinin öldürüldüğü Nazran şehir baskınına Şamil Basayev`le birlikte katıldı. Bunun dışında birçok üst düzey Rus generalinin öldürülmesi eylemlerini üstlendi. Beslan baskını, Nalçik şehir baskını ve Yunusbek Yevkurov, Dzebrail Kostoyev gibi suikastlerle adını dünyaya duyurdu.

 

Karakter olarak Şamil Basayev`e benzetilen ve "Yeni Şamil" olarak anılan Emir Magas 9 Haziran 2010 yılında Rus FSB`si tarafından esir edilene kadar görevini başarıyla sürdürdü.

Rusya`da idam cezası fiilen uygulanmadığı için Emir Magas`ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması bekleniyor.

Abdulkadir Polat - Anadolu Haber Günlüğü

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir