• DOLAR 32.573
  • EURO 34.901
  • ALTIN 2436.702
  • ...
`Mersin çiftçisi yalnız bırakıldı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin Ziraat Odası (MZO) Başkanı Cengiz Gökçel, son bir aydır Mersin`de yaşanan doğla afetlerden dolayı yazılı bir açıklama yaparak, doğal afetlerden dolayı zarar gören Mersin çiftçisinin yalnız bırakıldığını iddia etti.

 

Ziraat Odası olarak afetten zarar gören çiftçileri ziyarete gittiklerini de belirten Gökçel, "Biz bu felaketlere karşı yoğun şekilde çiftçilerimize tarım sigortası olmaları konusunda uyarılarda bulunmamıza karşın felaketlere bu da çözüm olamamıştır. Geçmiş yıllarda tarım sigortasıyla ilgili aksaklıklar olmasına karşın bu haliyle bile çiftçimizi güvence altına alabileceğimize inanıyorduk. Ancak gittiğimiz köylerde gördük ki tarım sigortası da çiftçimizi bu doğal afetlerden korumaktan çok uzak" dedi.

 

1977’de çıkarılan Çiftçileri Doğal Afetlerden Koruma Yasası ve Tarım Sigorta Yasası`nın çiftçileri doğal afetle baş başa bıraktığını ileri süren ZMO Başkanı Gökçel, "Şu an yürürlükte bulunan yasa ile üretim döneminde ürünlerinizin en az yüzde 40`ı yok olduysa afet yardımından yararlanabileceğimiz şeklinde bir düzenleme var. Diğer bir olumsuz yanı ise yasadan yararlanma şartının kredi kuruluşlarından kredi alacak durumda olmamanız gerekiyor. Emekli ve başka bir iş kolunda çalışır durumda iseniz, yine bu yardımı alamıyorsunuz. Oysa bu 2090 sayılı yasa tarım sigortasının yetersiz kaldığı yerde devreye girmesi gerekiyor. Günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Öte yandan tarım sigortası da meyvenin üretim safhasını kapsıyor. Oysa bizim alanda gördüğümüz durum, bırakın meyvenin yok olmasını o çiftçinin ağaçları da en az 2-3 yıl ürün vermeyecek durumda tahrip olmuş. Ağaçların kabuklarını bile soymuş dolu. Ama sigorta sadece ürünü kapsadığı için çiftçinin belki ilk etapta sıkıntısına çözüm olsa da genel olarak mağduriyetini önlemiyor" ifadelerini kullandı. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir