• DOLAR 32.583
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2501.793
  • ...
Horhor Camii Ramazan`a yetiştirilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Anadolu topraklarına 11. yüzyıldan itibaren katılan ve sırasıyla Ahlatşahlar, Eyyubiler, Harezmşahlar, Anadolu Selçukluları, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safevilerin hakimiyetinden sonra 1548 yılında Osmanlı’ların idaresine geçen Van’ın, kültür ve inanç turizminde hak ettiği yeri alması için Van Valisi Münir Karaloğlu’nun girişimiyle Van Kalesi ve eski Van şehrinde başlatılan restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. 2011 yılında restore edilen ve ibadete açılan Hüsrevpaşa Camii, 23 Ekim ve 9 Kasım’da meydana gelen Van depremlerinde hasar görmüştü. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden ihalesi yapılan Hüsrevpaşa Cami ve Külliyesi ile birlikte Kaya çelebi ve Horhor Camileri de yeniden restore ediliyor.
 
Vali Münir Karaloğlu, beraberinde Yardımcısı Atay Uslu, il Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk’le birlikte restorasyonu devam eden Kaya çelebi, Hüsrevpaşa ve Horhor Cami’lerinde incelemelerde bulundu. Yüklenici firma yetkililerinden restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Vali Karaloğlu, özellikle Horhor Camiinin Ramazan ayına yetiştirilmesini istedi.
 
Vali Karaloğlu, “İnşallah bu yıl Horhor Camiini Ramazan ayına yetiştireceğiz. Bunun için büyük bir gayretimiz var. Hüsrevpaşa Camii, bu yıl Ramazan ayına yetişmeyecek gibi gözüküyor. Onun minaresi ve son cemaat yerinde sorunlar var. Yetişirse Hüsrevpaşa Camiinde de teravih kılacağız” dedi.
 
Eski Van şehrindeki ve bölgedeki camilerin restorasyonla ayağa kaldırılmasında Vakıflar Genel Müdürü Adnan Erten’in büyük katkılarının olduğunu belirten Karaloğlu, Erten ve ekibine Van halkı adına ‘teşekkür’ etti.
 
Karaloğlu, “Eski Van şehrindeki bütün camileri, bütün ibadethaneleri restore ederek yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz. Geçtiğimiz yılda bir Şapeli onarmıştık. Eski Van şehrinde onarılmayı bekleyen iki kilise, hamam ve hanlar var. Tamamını ayağa kaldırarak eski Van şehrini yaşanılan bir mekâna dönüştürmek istiyoruz. Çünkü bu şehrin en kıymetli parçası Eski Van şehridir. Van şehri aslında orasıdır. Şu anda bizim Van şehrinin bulunduğu yerin tarihi 100 yıldır. Ama tarihi 7 bin yıl dediğimiz Van ise; Kale ve etrafıdır. Van Kalesi’nde de restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl Kaleye çıkış yolunu yapmıştık. Bu yıl Kalenin surlarının onarımını hızlı bir şekilde yapıyoruz. İnşallah 2013 yılı sonuna doğru bu onarımını da bitirmiş olacağız.” diye konuştu.  (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir