• DOLAR 32.525
  • EURO 34.816
  • ALTIN 2423.899
  • ...
Binlerce çocuk mağdur ediliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yemen'de 7 yıldır savaşan hükümet güçleri ve İran destekli Husiler arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı Hacce vilayetindeki güvenli bölgelere göç etmek zorunda kalanbinlerce ailenin çocuğu, sağlık hizmetlerinden özellikle çocuk felci, difteri, kızamık, Hepatit B gibi gerekli aşılardan mahrum bırakıldı.

Hacce'deki göçmen kampları idaresinin verilerine göre, hükümet güçlerinin Husilerden geri aldığı bölgelerde göçmen olarak ikamet eden 4 bin 200'den fazla ailenin yaşadığı insani kriz her geçen gün daha da kötüleşiyor.

Hükümet güçleri ile Husiler arasındaki çatışmalar giderek şiddetlenirken, Husilerin bazı bölgelere yönelik kuşatmaları da söz konusu yerlere insani yardımların ulaşımını engelliyor.

Çocuk felci vakalarına yeniden rastlandı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonuna (UNICEF) göre, aşı olmayan 5 yaş altı çocukların felç kalma tehlikesi çok yüksek.

UNICEF tarafından 24 Haziran 2021'de yayımlanan bir raporda aşılarla korunabilen hastalıklar nedeniyle Yemen'de her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Hacce'ye bağlı Meydi ilçesinde bulunan Cada Sağlık Merkezine göre, sağlık sorunları sebebiyle merkeze günlük 300'den fazla kişi başvuruyor.

Cada Sağlık Merkezine başvuranların çoğunluğunu oluşturan hamile kadın ve çocuklara, bağışıklık sistemi zayıf ve yetersiz beslenme teşhisleri konuluyor.

Yemen Sağlık Bakanı Kasım Buhaybih, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkenin 2005'te çocuk felcinden arındığını ancak Husilerin sağlık ekiplerinin bölgelere ulaşmasını engellemesi sebebiyle son dönemde bazı bölgelerde çocuk felci vakalarının görüldüğünü belirtti.

Binlerce çocuk aşılardan mahrum

Hacce iline bağlı Hayran ilçesi Sağlık Müdürü Tarık Misvak Hibe, AA muhabirine, Husilerden geri alınan bölgelerde sağlık hizmetlerinin çok kısıtlı olması nedeniyle çocuk ve kadınların ciddi sorunlar yaşadığını söyledi.

Yaklaşık 4 yıldır Husilere bağlı milis güçlerin kuşatmasından dolayı anne ve bebeklere sağlık hizmetinin ulaşamadığına dikkati çeken Hibe, "Hacce ilinin kuzeyinde 2 bin 450'si bir yaş altı bebek ve 9 bini 5 yaş altı olmak üzere toplam 11 bin 450 çocuk herhangi bir aşı olamadı." dedi.

 

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir