• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...
Başbakan bugün ABD yolcusu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gözler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın 16 Mayıs`taki ABD ziyaretine çevrildi. Bu ziyaret sadece siyasi açıdan değil, ekonomi açısından da son derece önemli. Serbest Ticaret Anlaşması, ticaret hacminin artırılması ve daha birçok konu gündemde olacak. Bu nedenle Erdoğan yanında aralarında uzay, havacılık ve gıda sektörüne kadar iş dünyasının önde gelen temsilcilerini de götürüyor.

Başbakan Erdoğan, ABD ziyareti çerçevesinde 16 Mayıs`ta Washington`da Başkan Obama ile bir araya gelecek. Beyaz Saray`da gerçekleştirilecek görüşmede, iki yakın müttefik olan Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra iki ülkenin ortak gündeminde yer alan güncel bölgesel ve küresel konularda görüş alışverişinde bulunulacak.

ASKERİ TÖRENLE KARŞILANACAK

Erdoğan hem havaalanında hem de Beyaz Saray’da askeri törenle karşılanacak. Bunun ilk kez bir Türk siyasetçi için uygulanacağı, dünya devlet başkanları için de nadir uygulamalardan biri olduğu belirtildi. Yine aynı şekilde programda, ABD Başkanı Barack Obama ile Erdoğan arasında “baş başa yemek” de görünüyor. Bunun da nadir uygulanan “diplomatik bir jest” olduğu ifade ediliyor.

Washington`da iki askeri tören düzenlenmesi, Başbakan Erdoğan`ın Blair House`da misafir edilmesi, ortak basın toplantısı ve ardından akşam yemeği programının Türk heyetine teklif edilmesinin, ABD yönetiminin Türkiye`ye verdiği önemi ve iki ülke ilişkilerinde gelinen noktayı gösterdiğine dikkati çekiliyor.

100`E YAKIN İŞ ADAMI GÖTÜRÜYOR

Başbakan Erdoğan`ın heyetinde 100`e yakın iş adamının da olacağı belirtiliyor. İş adamları heyeti `CEO toplantısı`na katılarak ABD`li meslektaşlarıyla görüşecek.

SURİYE KONUSU GÖRÜŞÜLECEK

Başbakan`ın çantasındaki en önemli başlık Suriye. Özellikle Banyas`taki katliamın ardından olayı "Kerbela"ya, saldırganları da "Yezid"e benzeten Erdoğan, "somut adım" beklentisini açıkça dile getirmişti. Erdoğan, bu talebini bu kez Beyaz Saray`da Obama`ya anlatacak ve Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı iddialarını da iletecek.

DÖNÜŞTE HATAY`A GİDECEK

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama`nın daveti üzerine ABD`ye gidiyor. Erdoğan, dönüşte de Hatay`a geçmeyi planlıyor "İnşallah ABD’den döner dönmez Hatay ziyaretini yapacağız. İlgili Bakan arkadaşlarım zaten milletvekili arkadaşlarımla birlikte orada oldular ve süreci bu şekilde yürüttüler. Biz de ABD ziyaretinden sonra nasip olursa Hatay ziyaretimizi yapacağız" diye konuştu.

(Zaman)

Bu haberler de ilginizi çekebilir