• DOLAR 32.599
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2495.76
  • ...
Gaziantep Valisi Gül: Şehir hastanesinde inşaat çalışmaları martta başlayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Vali Gül, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ni (GGC) ziyaret ederek, başkanlığa yeniden seçilen İbrahim Ay ve yönetim kurulu üyelerini tebrik etti.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı İbrahim Ay’a hayırlı olsun dileklerini ileten Vali Gül, kent gündemi ve yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere bilgiler verdi.

Bütün sorunların temelinde eğitim yattığını belirten Gül, eğitimle ilgili çalışmalar hakkında önemli bilgiler vererek, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için eğitimin alanında çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Gaziantep’in dinamik bir şehir olduğunu belirten Gül, “Şu sorun ortadan kalktı dediğiniz an başka bir sorun başlıyor. Çünkü şehir gelişiyor sektör gelişiyor. Sektöre yeni girenler oluyor. Geçmiş dönemde, özellikle konutla ile çok önemli çalışmalar yapmışsınız. Bu ve buna benzer çalışmalar sektöre güç katıyor. Üniversite ile yapacağınız protokol çok kıymetli. Belki bu şöyle geliştirilebilir. Lisans mezunu gazetecilerin yüksek lisansa devam etmesinin kapısı açılabilir.” önerisinde bulundu.

Yaklaşık 3 yıldan beri Gaziantep’te görev yaptığını anımsatan Gül, “Hepinizin desteğini gördüm. ‘100’üncü Yılda 100 Hayırsever’ kampanyasına hayırseverler maddi  destek verdiler ama en büyük desteği de  basın camiası verdi. Onları motive ettiniz, güzel işleri alkışladınız. Bu bir hayır yarışına döndü. Burada bizim projenin arkasında sizin durmanız,  aslında bu rakamların artmasına vesile oldu. Bu yüzden herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” ifadelerinde bulundu.

“Gaziantep’e 138 tane yeni anaokulu yapılacak”

Gaziantep’te derslik sayısının arttığını belirten Gül, “Gaziantep'in gerek hayırseverlerin yaptığı okullar gerekse de geçen hafta milli eğitim bakanımız gelmişti; yapılacak okullarla birlikte gerçekten tarihinde görülmediği bir oranı yakalamış olacağız. Okul öncesinde, temel eğitimde ve zaten ortaöğretimde çok iyiydik. Okul öncesi önemli, şehrimize iç ve dış göç ile gelen çok sayıda hemşehrimiz var. Bunların önemli bir kısmının da ekonomik olarak imkanları kısıtlı. Okul öncesinde yeterli eğitimi alamazlarsa başlangıç itibarıyla dezavantajlı başlamış oluyorlar. Şimdi iki tane önemli gelişim oldu. Birincisi 138 tane yeni anaokulu yapılacak. Anaokuluna, anasınıfına gitme çağında olan 5 yaşındaki çocuklarda okullaşma oranı yüzde 100 okul olacak. 3-5 yaş aralığındaki kreşe gitmesi gereken çocuklarında yüzde 50'si okullaşmış olacak.” dedi.

“Eğitimde fırsat eşitliğini sağlıyoruz”

Gül, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının anaokulu ve anasınıfına ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının eğitimine destek olacağını bildirerek, “Artık okul yok, çocuklarımızı gönderemiyoruz’ mazereti ortadan kalkacak. ‘Okul var ama okula az da olsa bir aidat ödeniyor, bunu ödeyemiyoruz’ mazereti de ortadan kalkacak. Dolayısıyla da eğitimde fırsat eşitliği Gaziantep'te de okul öncesinden başlayarak bütün mahallelerimizde, ilçelerimizde belli bir noktaya gelecek. Hangi soruna bakarsak bakalım kaynağında aslında eğitimle ilgili bir sebepten çıktığını görüyoruz. İnşallah Gaziantep'in gelecek 10-20 yıllarının bugünden daha iyi olduğunu hep birlikte göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Kimsenin mendil satmasına, dilencilik yapmasına, kayıt dışı adam çalıştırmasına gerek yok”

Eğitimde mesleki eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Gül, “Mesleki eğitimde de normal bizim meslek liselerimiz var. Ayrıca da mesleki eğitim merkezleri var. Bu sizin yanında çalışan çocuklar için de geçerlidir. Ortaokulu bitiren bir çocuk çalışmak istiyorsa; kayıt dışı olmadan kayıt altında çalışabilecek. Sigortasını devlet ödeyecek, asgari ücretin yüzde 30 oranında bir ücreti devlet ödeyecek. Yani lise birinci sınıfa giden çocuk sizin gazetede çalıştığında devlet o çocuğa bin 250 lira para verecek, sigortasını yapacak ve 4 yıl sonra lise diplomasını verecek. Çocuk haftanın bir günü okula gidecek, diğer günler iş yerinde olacak. Sokakta görüyoruz, ‘şu çocuğun mendil satması lazım; ihtiyaç sahibidir’ diyoruz. Kimsenin mendil satmasına, dilencilik yapmasına, kayıt dışı adam çalıştırmasına gerek yok. Berberde, kuaförde, lokantada gördüğümüz her çocuk; ustalık, kalfalık ve çıraklık ilişkisi içerisinde belgesini alacak, para kazanacak, lise son sınıfta da asgari ücretin yarısı kadar maaş alacak. Şu anda asgari ücret 4 bin 250 lira ve yaklaşık 2 bin 200 lirayı devlet karşılıksız olarak verecek.” şeklinde konuştu.

“Çocuk işçiliği bizim mevzuatımızda 14 yaş altıdır”

Çocukların meslek sahibi olmaları ve hayata erken atılmaları gerektiğini belirten Gül, “Çocukların devletin kontrolünde sigortalı kontrollü bir belgeyi alması lazım. ‘Bu çocuk işçiliği değil mi?’ diye sorulabilir. ‘Bu çocuğun çalışması, okula gitmesi gerekiyor’ denilebilir. Çocuk işçiliği bizim mevzuatımızda 14 yaş altıdır. Çocuk eğer ortaokulu okumadan bunu yapmak isterse bu çocuk işçiliğidir. Çocuk aslında çalışırken de bir eğitim alıyor. Ama pratik eğitim alıyor. Çocuğun, kendi yaşına uygun işlerde çalışarak haftanın bir günü okula, diğer günler iş yerine giderek çalışmasında fayda var. Hem harçlığını kazanacak hem de sigortası olacak.” diye konuştu.

Vali Gül, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Herkesi aşısını olmaya davet ediyorum”

Bir gazetecinin Covid-19 salgınının son durumu, vaka sayıları ve hastanelerdeki doluluk oranı ile ilgili sorduğu bir soruyu yanıtlayan Gül, vatandaşlara "aşı olun" çağrısında bulunarak, şunları söyledi:

“Bende ailemle bu hastalığa yakalandım. Ama çok şükür hafif atlattık. Tüm aşılarımızı olduk, onun için hafif atlattık. Biz yapmadığımız bir şeyi tavsiye etmeyiz. Herkesi aşısını olmaya davet ediyorum. Türkiye genelinde zaten vaka sayıları arttı. Rakamları da sayın bakanımız zaten zaman zaman açıklıyor. Tabloda görüyorsunuz. Vaka sayılarında bizde de artış oldu ama çok şükür hastane yükümüz vaka sayısı kadar artmadı. Bu kimse ölmüyor anlamına gelmiyor, insanlar ölmeye devam ediyor. Hastalığı ağır geçirenler oluyor. Dolayısıyla da olabildiğince o riski azaltmak gerekiyor. Fakat eskiden hasta olanların içerisinde hastaneye düşenlerle şimdi hastanede yatanlar arasında bariz bir fark var. Hastalık şu anda da hafif geçiriliyor. Ama yine yoğun bakımımızda hastalar var. Entübe olanlar, vefat edenler var. Hastalık son kişiden ortadan kalkana kadar hepimiz risk altındayız. Hasta olanlar bir daha hasta olabilir, hasta olup bir sefer hafif geçirenler ama ikinci sefer ağır geçilebilir. Tedbir almamız gerekiyor, olabildiğince dikkatli olmamız, kalabalığa girmememiz, aşımızı olup tevekkül etmemiz gerekiyor.”

“Sulanabilir arazilerin tamamının sulanması için sulama kanallarını tamamlayacağız”

Bir gazetecinin geçtiğimiz hafta Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte TBMM’de Gaziantep milletvekillerine yaptıkları ziyareti ile ilgili sorulan soruyu cevaplandıran Gül, Gaziantep’te atıl durumda olan sulama kanallarının onarılacağını ve vekillerden finans kaynağı desteği istendiğini bildirerek, “Valiliğimizin önderliğinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri, GAP idaresi ile birlikte Gaziantep'teki yaklaşık 160 bin dekarlık sulanabilir arazilerin tamamının sulanması için sulama kanallarını tamamlayacağız.” dedi.

“Zam konusunun provokasyon aracı olarak kullanılmasına sıcak bakmıyoruz”

Gaziantep’te geçtiğimiz haftalarda Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikaların açıkladığı zam oranları nedeniyle fabrikalar önünde yapılan eylemlere ilişkin sorulan bir soruyu da cevaplandıran Gül, şöyle konuştu:

 “Gaziantep bir sanayi kenti, biz işçi mi kayıt dışı mı kayıtlımı çalışıyor yani işçi sigortalı mı yoksa sigortasız mı çalıştırılıyor; ona bakarız. Sigortalı çalışıyorsa, devletin belirlediği ücret 4 bin 250 liradır. Devlet bu rakamdan aşağısının da verilmeyeceğini söylüyor. Eğer bir işçi sigortasız çalışıyorsa sorundur. Sigortalı çalışıp ve 4 bin 250 liradan aşağı çalışıyorsa yine sorundur. Ama 4 bin 250 lira alıyorsa ve sigortalı çalışıyorsa, ondan sonraki ilişki işveren ile işçinin arasındaki ilişkidir. Gaziantep'te işçiler asgari ücretin üzerinden ücret alıyorlar. Mesaiye kalıyorsa mesailerini alıyorlar. Bunun ayrı bir provokasyon aracı olarak kullanılmasına sıcak bakmıyoruz. Ama işçinin bir hakkı vardır. İşçinin alması gereken bir maaş vardır, bunu da işveren verecektir. Ama işçi, ‘vereceğiniz para beni tatmin etmiyor’ diyorsa, bunu da kırmadan, dökmeden, nasıl geçmişte 3-5-10 yıl birlikte çalıştılarsa verilen ücret ile ilgili birbirlerini tatmin etmiyorlarsa; yollarını ayırmaları da çok doğaldır. Biz işçi ile işverenin anlaşmalarını, uzlaşmalarını tercih ederiz. Uzlaşmıyorlarsa kırmadan, dökmeden, birbirlerini yormadan bana göre yollarını ayırsınlar. Birine iş, biri ne de işçi çok.”

“Gaziantep Şehir Hastanesi’nin inşaat çalışmaları martta başlayacak”

Kervan FM Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Günebakış Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ökkeş Korkmaz’ın 2021’de Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep’in kurtuluşunun 100’üncü yılı nedeniyle kentteki cami, okul ve Kur’an Kursu ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan ve hayırseverlerin büyük bir destek verdiği eğitim kampanyası ile kentte yapımı yaklaşık 9 yıldır süren ve bir türlü tamamlanmayan bin 875 yatak kapasitesindeki Gaziantep Şehir Hastanesi’nin tamamlanması süreci ile ilgili sorusunu da cevaplandıran Gül, “Türkiye'nin birçok yerinde okul yapılıyor ama bu çapta ve büyüklükte destek benim gördüğüm kadarıyla hiçbir şehirde yok. Gaziantep hayır hasenatın çok olduğu hayırsever bir şehir. Hayırseverlerin destekleri ile ilgili iddialar doğru değil. Her bir hayır serimize müteşekkiriz. Sağlık Bakanlığı o süreci devam ettiriyor. Ama Sağlık Bakanlığının planlaması hastanenin 2023'e tamamlanması şeklindedir. Dolayısıyla da şu an tasfiye, yeni ortakların süreci, uluslararası anlaşmalar ve benzeri hazırlıklar devam ediyor. Tahminim mart ayı içerisinde hastanenin inşaatına başlanacak ve hızlanacak.” bilgisini verdi.

“Gaziantep 2022 yılında gazeteciler için eğitim yılı olacak”

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GCC) Başkanı İbrahim Ay, “Gerek günlük gazeteler gerek resmi ilan gazeteleri, resmi ilan alan almayan günlük yayın yapan gazeteler, internet haber siteleri, televizyonlarımız, radyolarımız, dergilerimiz ile Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde faaliyet göstermektedir. Güçlü bir yapımız var. Gaziantep basınının aslında uzun bir tarihe dayalı yapısı var. Bu yıl Gaziantep basının 150'inci yılı. Geçtiğimiz gün Gaziantep barosu ile önemli bir protokole imza attık. Gaziantep'te haber yapan arkadaşlarımız yaşadığı sorunlarda hukuki anlamda ücretsiz avukatlık desteği alabilecekler. Yine yarın Gaziantep Üniversitesi ile çok önemli bir projeye imza atacağız. Üzerinde ben, arkadaşlarım ve İletişim Fakültesi dekanımızın uzun zamandır çalıştığı Gaziantep'te bulunan 600'e yakın iletişimde, radyoda ve TV bölümünde okuyan arkadaşlarımız var. Onları Gaziantep basınına nasıl entegre edebiliriz. Çalışmalar, faaliyetler, söyleşi, etkinlikler düzenleyeceğiz. Biliyorsunuz sayın valim 600 tane öğrencimiz okuyor ama dönüp baktığımızda 6 tanesini sektöre kazandıramıyoruz. Bu sebeple burada bir havuz oluşturacağız; radyolara, TV’lere, gazetelere bu arkadaşlarımızı entegre etmeye çalışacağız. Eğitimler vereceğiz, bölgeye hitap eden bir çalıştay düzenleyeceğiz. Kısacası Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti olarak 2022 yılında eğitime önem vereceğiz. Gaziantep 2022 yılında gazeteciler için eğitim yılı olacak.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir