• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
HABER MRK - Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TUİK) alınan verilere göre, en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 111,6 ile domateste gerçekleşti.
 
Toplam sebze ürünlerinde, 2011/’12 piyasa döneminde yurtiçi üretimin, yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 106,2 olarak gerçekleşti. Toplam sebze arzının büyük bir kısmı yurt içinde tüketilirken, sadece yüzde 6,6’lık bölümü ihraç edildi.
 
Kök ve yumru sebzeler grubundan havuç yüzde 109,3 ile en yüksek yeterlilik derecesine sahip iken, bunu yüzde 107,5 ile kuru soğan ve yüzde 101,7 ile turp izledi.
 
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubunda, toplam sebze üretiminde ve tüketiminde en büyük paya sahip domatesin yeterlilik derecesi yüzde 111,6 olarak gerçekleşti. Bunu yüzde 108,0 ile biber, yüzde 107,6 ile hıyar takip etti.
 
Baklagil sebzeleri grubunda, yeterlilik derecesi baklada yüzde 100,3 ve taze fasulyede yüzde 99,7 iken en düşük yeterlilik derecesi yüzde 75,4 ile bezelyede gerçekleşti.
(Salih Keskin – İLKHA)