• DOLAR 32.494
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2434.271
  • ...
israilli ve Türki`ye yetkililer, New York`ta buluşacak iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
israil’de yayınlanan Haaretz gazetesinde yer alan habere göre israil tarafından Başbakan Yardımcısı Moshe Ya’alon’un katılacağı görüşme, Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz yıl yaşanan Mavi Marmara saldırısına ait raporunu açıklamasından 3 gün önce gerçekleşecek.
 
  Bugün gerçekleşeceği belirtilen görüşmeye Türk tarafından ise “üst düzey yetkililerin” katılacağı belirtildi. Gazeteye konuşan israilli bir kaynak da Amerikan yönetiminin her iki tarafa da rapor açıklanmadan önce aralarındaki farklılıkları gidermek için ağır baskı uyguladığını söyledi.
 
    Habere göre eğer israil ve Türkiye arasında kısa sürede bir uzlaşma sağlanamazsa BM raporu olduğu gibi yayınlanacak. Kaynağa göre raporun yayınlanması da iki ülke ilişkilerinin uzun süre donmasına neden olacak. Uzlaşma sağlanması halinde ise rapordaki ifadeler değiştirilecek ve tonu düşürülecek. Söz konusu kaynak “Çok kritik bir aşamadayız. Eğer işler başarılı olmazsa rapor yayınlanacak ve herkes kaybedecek” dedi.
 
    Birleşmiş Milletler, 31 Mayıs 2010’da yaşanan baskına ilişkin taslak raporunu her iki ülkeye de göndermişti. Raporu gören bir yetkiliye göre taslakta israil’in Gazze ablukasının yasal olduğu; ancak gemiye çıkan komandoların usulsüz güç kullandığı belirtiliyor. Öte yandan Türkiye’nin ise raporda İHH ile olan ilişkilerinden dolayı Ankara’nın filodaki rolünün eleştirilmesinden çekindiği belirtiliyor.
 
    İddialara göre de Türkiye, israil’den iki ülke arasındaki bir anlaşmaya göre rapordaki tonun düşürülmesini istedi ve karşılığında Türk Büyükelçisi’nin Tel Aviv’e geri dönmesini önerdi. Ancak asıl anlaşmazlığın, Türkiye’nin israil’den özür dilemesini istemesinden kaynaklandığı kaydediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir