• DOLAR 32.569
  • EURO 34.713
  • ALTIN 2412.04
  • ...
Dünya Basınında Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 HABER MRK - 5 Temmuz Salı Dünya basınında yer alan bazı haber özetleri: 


İRAN BASINI 
Keyhan Gazetesi: 
Gazete, Lübnan Hizbullah`ı Seyyit Hasan Nasrullah ın Refik Hariri mahkemesi kararının Hizbullah aleyhinde 33 günlük savaşının intikamı olduğunu dile getirmesini manşetten veriyor. 
 

Gazetede Siyonist rejim haber kaynaklarının İran`ın askeri alandaki gelişmelerinin akla sığmaz olduğunu kaydetmesi, Mısır eski dışişleri bakanı Nebil El-Arabi`nin Arap Birliği Genel Sekreterliği görevine getirilmesi, Mısır`da Müslüman Kardeşlerin dış müdahaleye izin vermeyeceklerini duyurması gibi haberler geniş şekilde yer alıyor. Gazete ayrıca Fas`ta yapılan referandum ve ardından gelen rejim karşıtı protesto gösterilerini konu eden bir değerlendirme yazısıyla dikkatimizi çekiyor. 
 

Yazıda kısaca şu ifadeleri okuyoruz: Ortadoğu`da halk ayaklanmalarının hız kazandığı bu dönemde Fas`taki ayaklanmaları diğerlerinden farklı kılan birkaç unsurdan bahsedebiliriz. Bunlardan ilki, bir devrimden ziyade yapısal ve anayasal değişikliklerin yapılmasının ana hedef olmasıydı. Fas`ın daha demokratik bir sistem ve kurumlara ihtiyacı olduğu dile getiriliyor, fakat bu düzene geçiş için yapılacak reformların Kral tarafından gerçekleştirileceği beklentisi korunuyordu. Ülkenin son yıllarda hak ve özgürlükler bağlamında bir gerileme yaşadığını söyleyebiliriz. Yolsuzluğun yüksek seviyeye ulaşması, ekonomik gelişmenin istikrarsız bir yapıda gerçekleşmesi, işsizlik ve yoksulluğun artmasının yanı sıra okur-yazarlık oranının düşmesi de rahatsızlık yaratan unsurlar arasındaydı. Eylemlerin başlamasıyla birlikte, Kral Muhammed daha özgürlükçü ve demokratik bir yapıya geçilmesi amacıyla anayasal değişiklere yönelik bir referandum yapılacağını duyurdu. Bu duyurunun ardından ülkede, referandumla getirilecek değişiklikler bağlamında üç önemli konu tartışılmaya başlandı: Kralın yetkilerine getirilecek sınırlamalar, Fas`ın İslami kimliğinin vurgulanıp vurgulanmayacağı ve Fas`ın Berberi azınlığının dilinin resmi olarak tanınıp tanınmayacağı. Bu tartışmalar ve muhalefete rağmen Fas`ın siyasal hayatında yeni bir perde açması beklenen anayasanın değiştirilmesine yönelik referandum yaklaşık yüzde 98`lik evet oyuyla kabul edildi. Fakat referandumun ardından Hanedanlık sistemi karşıtı muhalifler sokaklara inerek, reformların gerçek anlamında hayata geçirilinceye kadar protesto gösterilerini sürdüreceklerini duyurdu. 
 

Risalet Gazetesi: 
Gazetede, İran`ın Hindistan`a petrol ihracatını sürdüreceğini ilan etmesi, Irak`ın Kerkük kentinde yaşanan patlamanın 8 kişinin hayatına mal olması, Fransa`nın Afganistan`dan askeri güçlerini çekeceklerini duyurması, Tahran`ın Dünya Ekonomisi ve Bankacılık Semineri`ne ev sahipliği yapacağının duyurulması gibi haberlere dikkat çekiliyor. Gazete ayrıca MOSSAD casuslarının Hamas liderlerini kaçırma yönündeki planlarının akamete uğradığını konu eden bir yazıyla dikkatimizi çekiyor. 
 

Yazıda kısaca şu görüşlere yer veriliyor: Siyonist İşgal rejimi casusluk teşkilatı Mossad`ın Filistin İslami direniş hareketi Hamas liderlerini kaçırma yönündeki gizli girişimleri suya düşürüldü. Filistin haber kaynakları, İşgalci rejim casusluk teşkilatı Mossad`a bağlı bazı kişilerin Gazze şeridinde Filistinlilerin elinde tutuklu bulunan Siyonist esirin serbest bırakılmasına karşı koz olarak kullanmak için bazı Hamas liderlerini yakalama girişimlerinin suya düştüğünü duyurdu. Bu bağlamda Hamas`a bağlı güvenlik güçlerinin Mossad casuslarından bir grubu Gazze şeridinde Hamas liderlerinden de birisinin yaşadığı bölgede pusu kurduklarını tespit ederek ani bir operasyonda yakaladığı bildirildi. 
 

Hemşeri Gazetesi: 
Gazetede Bahreyn`de Al-ı Halife ve Al-ı Suud askerlerinin inkılapçı halka şiddet uyguladığını konu eden bir yazı dikkatimizi çekiyor. 
 

Yazıda şöyle deniliyor: Aylardır despot rejim karşıtı halk kıyamına sahne olan Bahreyn`de diktatör Al-ı Halife ve Al-ı Suud rejimince halk kıyamı şiddete başvurularak bastırılmaya çalışılıyor. Bu bağlamda geçen gün başkent Menama`da başbakan Bin Selman`ın iktidardan çekilmesi yönünde slogan atan halka güvenlik güçleri, müdahalede bulunarak birçok kişiyi yaralarken birçoğunu da gözaltına aldı. 
 

İNGİLTERE BASINI 
Daily Telegraph:
 Libya yönetiminin NATO`yu, ülkedeki çatışmaya barışçı çözüm bulma çabalarını baltalamakla suçladığını bildiriyor. 
 

Libya yönetimi son iki ay boyunca isyancıların önde gelen isimleriyle gizli görüşmeler yapıldığını söylüyor. 
 

İsyancı liderler bunu kesinlikle reddediyor. 
Ancak gazete, çözümün görüşmelerden geçtiği düşüncesinin her iki tarafta da giderek daha yaygın hale geldiğini kaydediyor. 
Gazete, Libya dışişleri bakan yardımcısı Halid Kaim`in, isyancılarla görüşmelerde bazı alanlarda ilerleme sağlandığını ancak NATO`nun bunu baltaladığını söylediğini aktarıyor. 
 

Times: İran`da yönetim içi gerilimin yeni bir cephesine dikkat çekiyor. 
 

Ülkenin dini lideri Ali Hamaney ile arası ciddi biçimde açılmış olan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad şimdi de Devrim Muhafızlarını tehdit ediyor. 
 

Gazeteye göre, çevresindeki bazı isimler tutuklanmış olan cumhurbaşkanı, başka müttefikleri de tutuklanırsa Devrim Muhafızları içinde yolsuzluğu gözler önüne sereceğini söylüyor. 
 

Gazete, Ahmedinecad`ın isim vermeden bazı kurumların sigara kaçakçılığı ve diğer yasadışı eylemlerden gelir sağladığını söylediğini aktarıyor. 
 

Times, İran ekonomisinin geniş kesimlerini kontrol eden Devrim Muhafızları`nın karaborsa etkinliklerinin bilindiğini belirtiyor. 
 

Gazete, cumhurbaşkanının imalı sözleriyle kimleri kastettiğini herkes anladığı için, Devrim Muhafızları`nın başındaki kişi olan Muhammed Ali Caferi`nin suçlamaları şahsen inkar etmek zorunda kaldığını yazıyor. 
 

Gazeteye göre, Ahmedinecad Devrim Muhafızları`na meydan okuduğuna göre, ya kendisine çok güveniyor ya da hesapsız adımlar atıyor. 
 

Independent: Alman aşırı sağını konu alan haberine yaklaşık iki sayfa ayırmış. 
 

Habere göre, Neo-Nazi gruplar görünüm ve giyim tarzlarına çeki düzen vererek daha geniş toplum kesimlerine seslenmeye çalışıyor. 
 

Gazetenin Berlin muhabiri, bu vitrin değişikliğiyle oylarını artırmaya çalışan Neo-Nazilerin nefret suçları işlemekten de geri kalmadıklarını belirtiyor. 
 

Gazeteye göre, Alman istihbaratı bu grupların ülkenin doğu kesiminde işlediği suçlarda keskin bir yükseliş olduğunu söylüyor. 
 

Şu anda ülkenin en büyük aşırı sağ siyasal partisi olan Alman Halk Birliği`nin 6 bin 600 üyesi, 25 bin civarında da destekçisi var. 
 

Haberde, Neo-Nazilerin İsrail`e karşı olduklarını göstermek için, Filistin atkısı Kefiye de takmaya başladıkları belirtiliyor. 
 

Independent muhabiri eskiden bu atkıyı sadece solcu militanların taktığını hatırlatıyor. 
 

Financial Times, İngiltere`nin Muhafazakar Partili başbakanı David Cameron`ın görevini hakkıyla yerine getirip, getirmediğini değerlendiren bir yazıya yer vermiş. 
 

İngiliz siyaset dünyasında büyük bir hızla yükselip, kısa sürede başbakanlığa gelen Cameron`ın bu görevi hakkıyla yerine getirme kapasitesi giderek daha çok sorgulanıyor. 
 

Ülkenin kaymak tabakasından olan Cameron, İngiliz solu tarafından başından beri bu görevin gerektirdiği karakter ve kapasiteden yoksun bir kişi olarak görülüyordu. Ancak artık sağ çevreler de bu konudaki kuşkularını daha yüksek sesle dile getiriyor. 
 

Financial Times yazarı Philip Stephens, kendine güvenli havasıyla başlangıçta geniş kesimleri etkileyen Cameron`ın hükümetin zorlu icraatlarını yönetmede zorlandığı kanısında. Yazar, iyi bir başbakan izlenimi vermekle, iyi bir başbakan olmak aynı şey değil, diyor. 
 

Başbakanın ayrıntılara yeterli dikkat sarf etmemesi nedeniyle hükümetin reform programında sorunlar yaşandığını belirten yazar, `başbakan kuru sıkı atıp tutarak işi idare edebileceğini zannediyor gibi` diyor. 
 

Guardian Afrika`nın doğu kesiminde açlık tehlikesine karşı uluslararası kampanya başlatıldığını yazıyor. 
 

Bir dizi yardım kuruluşu kuraklık çekilen bölgede 10 milyon kişinin yardıma muhtaç durumda olduğunu söylüyor. 
 

Bu 10 milyonun yarıdan fazlası çocuk. 
Gazete Dünya Gıda Fonu`nun `bir felaketin adım adım yaklaştığı` uyarısında bulunduğunu, on milyonlarca sterlinlik yardıma ihtiyaç olduğunu belirtiyor. 
 

Son 12 ay içinde üst üste iki yağmur mevsiminde yeterli yağış olmaması nedeniyle, Kenya, Somali, Etiyopya, Uganda ve Cibuti`nin bazı kesimleri son 60 yılın en şiddetli kuraklığını yaşıyor. 
 

Gazete, uluslararası standartlarda, bir topluluğun yüzde 4`ünün ağır yetersiz beslenme çekmesi halinde, bunun acil durum olarak nitelendiğini, oysa Etiyopya`daki Somalili mülteciler arasında bu oranın yüzde 23`e çıkmış olduğunu kaydediyor. 
 

Gazeteye göre kuraklık nedeniyle bölgede hayvancılık büyük darbe almış, tahıl fiyatları da keskin biçimde tırmanmış durumda. 
 

AMERİKAN BASINI 
Washington Times:
 Gazetenin manşetinde Tayland`da halkın kadın başbakan seçmesi haberi yer alıyor. Ancak 1.2 milyon oyun geçersiz sayılması nedeniyle eski başbakanın kız kardeşi iktidar olmak için beklemek zorunda. 
 

Los Angeles Times Gazetesi: Japonya`da nükleer santrallerden emekli iki mühendisin gençleri kurtarmak için sızıntının olduğu alanda çalışmayı teklif ettiğini yazıyor. 
 

72 yaşındaki bilim adamları kaybedecek şeyleri olmadığını söyleyerek Yetenekli Emekliler Birliği`ni kurdu. Birlik rodyoaktif sızıntının devam ettiği Fukushima Nükleer santralinde çalışmaya gönüllü olacak emeklileri göreve çağırıyor. Japon yetkililer gönüllü listesini kabul etti. Kimilerinin kahramanca kimilerinin ise yanlış ve ölümcül olarak nitelendirdiği plana göre emekli gönüllülerden oluşan ekip santrale girerek sızıntıyı önlemenin yollarını arayacak. Ekip şimdilik 400 kişiden oluşuyor. En genci 60 en yaşlısı ise 78 yaşında olan gönüllüler arasında ekibe moral vermek isteyen bir de şarkıcı var` 
 

AVRUPA BASINI 
İkinci Gazze`ye Özgürlük Filosu ve IMF eski başkanı Strauss-Kahn`ın cinsel taciz davasından aklanma ihtimali, Avrupa basınında öne çıkan başlıca yorum konuları. 
 

Fransız yöresel gazetesi Paris-Normandie, Yunan hükümetinin Gazze yardım filosuna izin vermemesi konusunda şunları yazıyor: 
 

"Açıkça belli olan nokta şu: Bu faaliyete katılanlar ve Gazze`de yardım bekleyen Filistinliler dışında bu yolculuğun hedefine ulaşmasını hiç kimse arzu etmiyor. Bundan bir aydan fazla bir zaman önce Mısır ile Gazze arasındaki sınır açılmıştı. Bu elbette ki önemli bir adım ama yetersiz. Gazze`ye zorla denizden bağlantı kurma çabaları ise başarısızlığa mahkumdur, zira İsrail askerî güçleri hiçbir geminin geçişine izin vermeyecektir. Ayrıca soruna barışçıl çözüm başka yerde olduğu için bu tür eylemler yararlı olmuyor." 
 

Muhafazakâr Danimarka gazetesi Berlingske Tidende, Gazze Şeridi`ne yardım malzemesi götürmek isteyen gemilere ilişkin yorumunda şu görüşleri savunuyor: 
 

"Bu `Barış Filosu`, eğer bayrağına `Gazze`ye Özgürlük` sloganını takmak yerine, bu anlaşmazlığın çeşitli faktörler içerdiğini kabul etmiş olsaydı, o zaman daha fazla saygınlık kazanırdı. Ayrıca, barış aktivistleri eğer medyanın dikkatini çekme faaliyetlerinde sorumluluğu tek başına üstlenmeyip, başkalarıyla birlikte paylaşabilseydi ve Hamas örgütüne soru yöneltebilseydi, o zaman da daha fazla ilgi odağı haline gelirdi. Hamas İsrail`in varlığını kabule neden yanaşmıyor? Batı Şeria`daki Filistin Özerk Yönetimi bunu pekâlâ yapıyor!" 

İLKHA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir