• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Pazarcı esnafı ürün satamamaktan halk ise yüksek fiyatlardan şikâyetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sebze ve meyvelerdeki artışın başta akaryakıt, gübre ve maliyet fiyatlarındaki artışa bağlayan Batman semt pazarı esnafı, yetkililerden başta akaryakıt ve girdi maliyetlerinde indirime gidilmesi çağrısında bulundu.

Yükselen sebze ve meyve fiyatlarının düşmemesi hem pazarcı esnafını hem de vatandaşları mağdur etmeye devam ederken halk, fiyatların düşmesini pazarcılar da akaryakıt, elektrik ve diğer girdi maliyetlerinde indirim yapılmasını istiyor.

Son dönemlerde sebze ve meyve fiyatlarının hızla yükselmesi satıcı ile vatandaşları etkilemeye devam ediyor. Bu nedenle semt pazarları esnafının satışların eskisi gibi olmamasından, pazara gelen halk ise pazar sepetini dolduramamaktan şikâyetçi.

Daha önce 200 liraya istedikleri ürünü alabildiklerini belirten halk, sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş artıştan dolayı artık ihtiyaçlarının yarısını bile alamadıklarını söyledi.

Birçok üründe olduğu gibi sebze ve meyvelerde yaşanan fahiş fiyat artışını İLKHA'ya konuşan esnaf ve halk, yetkililerden yüksek fiyatlara çözüm bulmaları çağrısında bulundu.

Yüksek fiyatlardan dolayı satışlarının yüzde 50 düştüğünü belirten pazarcı esnafı Yılmaz Haksever, akaryakıt ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi durumunda sebze meyve fiyatlarının düşeceğini ifade etti.

Yılmaz Haksever

Haksever, "20 yıldır pazarcıyım ilk defa pazar işlerinin bu kadar durduğunu gördüm. Artan maliyetler yüzünden masraflarımıza yetişemiyoruz. Özellikle akaryakıta gelen zamlardan dolayı her şeyde olduğu gibi sebze meyve fiyatları da bayağı yükseldi. Ürünlerimizi sebze halinden pahalı aldığımız için mecburen pazarda da pahalı satmak zorunda kalıyoruz. Bu artışlar nedeniyle hem biz hem de vatandaş sıkıntı yaşıyor.  Şu anda satışlarımız yüzde 50 düşmüş vaziyette. Eskisi gibi de kazancımız kalmadı. Yetkililerden talebimiz artan akaryakıt ve diğer maliyetlerde indirim sağlamalarıdır. Maliyet düşerse ürünlerin de fiyatı düşecektir." ifadelerini kullandı.

"Pazara gelen 10 müşteriden 9'u yüksek fiyat yüzünden ürün alamıyor"

Hakan Ay

Halkın eskisi gibi sebze meyve alamadığını söyleyen bir diğer pazarcı esnafı Hakan Ay ise şunları söyledi:

Şu an pazarda fiyatlar çok yüksek olduğu için işlerimiz bayağı düştü. Ürünlerimizi yüksek fiyata alıyor, cüzi bir karla satıyoruz. Eskiden tezgâhımızda patlıcan, biber ve domatesi eksik etmezdik ama yüksek fiyatlar yüzünden ne alabiliyor ne de satabiliyoruz. Bu ürünlerin fiyatı sebze halinde 20 liradan aşağı değil. Yani bir domatesi tanesi bile 4 buçuk lirayı bulduğu için millet taneyle bile alamıyor. Müşteri bir domates alacağıma bir kilo meyve alırım diyor. Fiyatlar uygunken günlük 3-4 ton mal satardık ama şu anda bir ton bile satamıyoruz. Pazara gelen 10 müşteriden 9'u yüksek fiyat yüzünden ürün alamıyor. Fiyatların makul seviyelere düşmesi için devlet yakıt ve gübrede indirim sağlaması lazım.

"Yüksek elektrik ve doğal gaz faturaları yüzünden halk pazara gelemiyor"

Mehmet Nur Gök

Yüksek fiyatlardan dolayı eskisi gibi halkın pazara gelmediği belirten pazarcı esnafı Mehmet Nur Gök, "Pazarcının işleri kırıktır. Kimsede para olmadığı için pazarda da kimse yok. Sebze meyve fiyatları bayağı yüksek; bunun da en büyük sebebi mazot fiyatının yüksek olmasıdır. Millete elektrik, doğal gaz diğer giderler fazla geldiği için pazara parası yetmiyor. Eskiden müşterilerimiz haftalık istediği şeyi alıyordu şimdi ise böyle bir şey kalmadı. Eskiye göre sadece çarkımız dönüyor başka bir şey yok." dedi.

"Sebze ve meyve fiyatları çok yüksek olduğu için artık bütçemiz kaldırmıyor"

Bahar Toktaş

Artan fiyatlardan dolayı aile bütçelerinin düştüğünü, eskisi gibi sebze meyve alamadığını ifade eden vatandaş Bahar Toktaş, yetkililerden artışlara çözüm bulmalarını söyledi.

Toktaş, "Eskiye göre daha az ürün alıyoruz. Sebze meyve fiyatları çok yüksek olduğu için artık bütçemiz kaldırmıyor. Mesela domatesin kilosuna 25 lira dediler yarım kilo alayım dedim ama o da yetmiyor. Çocuklarımız okula gidiyor ve bazı ürünleri almak zorundayız ama çoğunu alamıyoruz. Artan fiyatların indirilmesini istiyoruz çünkü herkes çok zor durumda. Geçen sene yaz ayında 50 liraya istediğim ürünü alıp sepetimi dolduruyordum hatta param da artıyordu şu anda ise 65 liramla sadece soğan, domates ve salatalık alabildim. Başka da bir şey alamadım çünkü param bitti." diye konuştu.

"Birçok şeyi alamadan pazardan çıkıyorum"

Pazarda alışveriş yapan bir diğer vatandaş Elif Baytur ise şunları söyledi: "Öyle bir zamana geldik ki çocuklu aileler artık çocuklarına meyve alamaz hale geldi. Bu saatte pazarda kimse yok çünkü kimse eskisi gibi alışveriş yapamıyor. Her gün birçok ürüne zam geliyor. Şu anda sadece portakal ve elma alabildim başka bir şey alamadım. Önceden 200 liraya Pazar arabamı dolduruyordum şu anda ise 200 liranın üstüne çıkıyorum ama birçok şeyi alamadan pazardan çıkıyorum. Enflasyon almış başını gidiyor! İnsanların hali içler acısı! Büyüklerimizin bu duruma bir an önce çözüm bulmaları gerekiyor." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir