• DOLAR 32.532
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2492.552
  • ...
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere banka promosyonu ödenmesine ilişkin açılan davalarda görev uyuşmazlığı konusunda henüz davanın hangi mahkemede görüşüleceği dahi tespit edilememişken, emeklilerin boş yere umutlandırılmaması gerektiğini belirtti.
 
Ergün, bu hakkın bir genelge ile sağlanabileceğine işaret ederek, ``Bu konudaki görev hükümetimize düşmektedir. Yaklaşık 5 yıldır umutla bekleyen emeklilerimizin de promosyon hakkından yararlandırılması için gerekli düzenleme bir an önce yapılmalıdır`` dedi.
 
Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde basın yayın organlarında geniş yer alan ve ``emeklinin promosyon davası`` olarak bilinen konuda yargı organlarının da kafalarının karıştığını belirtti.
 
Promosyon ödemelerinin Başbakanlık Genelgesi ile düzenlendiğini anımsatan Ergün, dernek olarak bu genelgenin iptal edilerek, emeklileri de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi istemiyle Danıştay`a başvurduklarını vurguladı. Ergün, bu davanın halen sürdüğüne dikkati çekerek, ``Derneğimiz bu hakkımızın alınması için haklı mücadelesini sürdürecektir`` diye konuştu.
 
Emekli bir vatandaşın açtığı ve Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmekte olan promosyon davasında, mahkemenin konunun kendi görev alanında bulunmadığını ve bu davanın idari yargıda görülmesi gerektiğini belirttiğini anlatan Ergün, ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin, mahkemenin bu kararı veremeyeceğini, alacağın 7 bin 230 lirayı geçmesi halinde, görevi asliye hukuk mahkemesine bırakabileceğini ifade ettiğini ve davayı yeniden görülmek üzere Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesine gönderdiğini kaydetti.
 
Dernek olarak ilgili Başbakanlık Genelgesi`nin iptali ve emeklileri de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi talebiyle Danıştay 10. Dairesine ve ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yönelik olarak da promosyonun emekliye de uygulanması talebiyle Ankara 12. İdare Mahkemesine başvurduklarını anımsatan Ergün, bu davaların halen Danıştayda görüşüldüğünü belirti.
 
Ankara 12. İdare Mahkemesinde açtıkları davada, davanın adli yargı yerinde görülüp çözümlenmesi gerektiği yönünde SGK`nın itirazlarının, esasa yönelik olarak da kendi taleplerinin reddedildiğini anlatan Ergün, bunun üzerine üyeleri adına açılan davada verilen ret kararına bir üst merci olan Danıştay 10. Dairesi nezdinde itiraz edildiğini, bu davalarda hukuki süreçlerin devam ettiğini bildirdi.

-``GERÇEK MÜJDEYİ YETKİLİ AĞIZLARDAN BEKLİYORUZ``-
 
Son günlerde gündeme gelen, Yargıtay`ın, emekli bir vatandaş adına açılmış promosyon davasında vermiş olduğu kararın sadece usule ilişkin olduğunu ve davanın hangi mahkemede görülmesi gerektiğinin tespitinden başka bir anlam taşımadığını dile getiren Ergün, şöyle konuştu:
 
``Gelinen noktada, bu görev uyuşmazlığı konusunda henüz davanın hangi mahkemede görüşüleceği dahi tespit edilememişken emeklilerimiz boş yere umutlandırılmamalıdır. Derneğimiz süreci başından beri en yakından takip eden ve itirazları yapan hukuki süreçleri işleten yegane kuruluştur.
 
Başbakanlık Genelgesi ile verilen promosyon hakkından emeklilerin de yararlanması yönündeki taleplerin, yine aynı merciden düzeltilerek uygulamaya konulacak bir genelgeyle sağlanabileceği açıktır. Bu durumda görev hükümetimize düşmektedir. Yaklaşık 5 yıldır umutla bekleyen emeklilerimizin de promosyon hakkından yararlandırılması için gerekli düzenlemenin bir an önce yapılmasını ve emeklilerimizin, hayatlarının kalan sürelerini mahkeme kapılarında geçirmemesi için gerçek bir müjdenin yetkili ağızlarca açıklanmasını umutla bekliyoruz.``