• DOLAR 32.38
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2326.131
  • ...
Yapıcıoğlu: Faturalar halkı canından bezdirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Aylardan beridir yapılan zamlar ve hayat pahalılığının gündemin birinci sırasına oturduğunu belirten Yapıcıoğlu, daha uzun bir süre de gündemde kalmaya devam edecek gibi göründüğünü söyledi.

 

Şu son günlerin en çok tartışılan hususlardan bir tanesinin elektrik fiyatları olduğuna işaret eden Yapıcıoğlu, “Batman’da üçüncü günümüz. Muhtarlarla bir araya geldik. Sanayi ve Ticaret Odasıyla bir araya geldik. Bazı çiftçilerle görüştük. Toplumun farklı kesimleriyle konuştuk ama elektrik faturaları hepsinin gündeminde diyebiliriz. Ya da daha geniş bir tabirle enerji fiyatları.” dedi.

“Pek çok kişi faturalarını ödeyemeyeceğini, ödeyecek durumlarının olmadığını ifade ediyor”

Elektrik, akaryakıt, doğal gazın toplumun her kesimin gündeminde olduğunu vurgulayan Yapıcıoğlu şöyle devam etti:

“Gerçekten faturalar, özellikle de dar gelirli insanları canından bezdirmiş halde ve pek çok kişi faturalarını ödeyemeyeceğini, ödeyecek durumlarının olmadığını ifade ediyor. Sadece elektriğin fiyatından kaynaklanan şikâyetler yok. Sanayi ve Ticaret Odası Başkanımızla görüştüğümüzde tekstil sektöründe çalışan 40 bin kişinin önemli bir kısmının bu hal böyle devam ederse işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Tekstil sektöründe çalışan 10 binlerce kişinin elektrik faturalarının kabarıklığı nedeniyle bu atölyelerin kapanması durumunda işlerini kaybetmesi zaten Batman gibi işsizliğin Türkiye ortalamasının epey üzerinde olduğu bir yerde çok ciddi sonuçlar doğurabilir.”

“Çiftçilerimizin bir kısmı toprağını ekip biçmekten vazgeçebilir”

Akaryakıt zamları, özellikle mazot fiyatlarının çiftçi açısından da çok ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Yapıcıoğlu, “Diğer girdilerde yani hem tohum hem tarımsal ilaç hem gübre hem de akaryakıt fiyatları bu kadar artmışken çiftçi gerçekten mahsulünü sattığında giderlerini karşılayabilecek mi diye ciddi ciddi düşünüyor. Eğer bir tedbir alınmazsa önümüzdeki dönemlerde çiftçilerimizin bir kısmı toprağını ekip biçmekten vazgeçebilir. Bu da zaten çok yüksek olan gıda fiyatlarının daha da yükselmesi demektir. Arkasından sosyal patlamaların olması da beklenen bir şey demek herhalde abartı olmaz.” ifadelerini kullandı.

“Geçim derdi olan vatandaşlardan elektrik dahil diğer temel ihtiyaçlarından da vergi alınmamalı”

Türkiye’nin 1980’li yıllardan beri takip ettiği vergi politikalarının yanlışlarına dikkat çektiklerini ifade eden Yapıcıoğlu, şunları söyledi:

“1983 yılında KDV ile tanıştık. O günden beridir dolaylı vergilerin payı toplam vergi gelirlerinin içerisinde yükselmiştir. Son 40 yılın ortalamasında toplanan her 3 lira verginin 2 lirası dolaylı vergilerdir. KDV, ÖTV, Özel İletişim Vergisi adıyla gelen her vergi kalıcı oldu. Şu anda insanların harcarken ödediği vergilerle kamu maliyesi doluyor. Bu gelir dağılımındaki adaletsizliğin her geçen gün daha büyümesi, verginin dar gelirlinin sırtında olması demektir. Bizim hükümete önerimiz; sadece gıda ürünlerinden vergi indirmek yetmez. Gıda başta olmak üzere bir insanın hayatını devam ettirmesi için ihtiyaç duyduğu her bir madde -buna elektrikte dahildir- vergiden arındırılmalıdır. Herkes gücüne göre vergi vermeli. Zaten geçinmekte zorlanan insanların sırtındaki vergi yükü kaldırılmalıdır. Vergiyi zenginler ödemelidir.”

“Devlet hastanelerinde sağlık hizmeti kalitesizleşiyor”

Sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntılara da değinen Yapıcıoğlu, “Özellikle bölgemizde sağlık hizmetlerindeki kalitenin düştüğü, hastanelerde randevu alınamadığı sıklıkla dile getirilir oldu. Kamuda çalışan personelin özlük haklarının verilmediği genel anlamda maaşların yetersizliği ya da çalışma şartlarının ağırlığından dolayı kamudan istifa edip özel sektöre hızlı bir geçişi kamu hastanelerindeki hizmet kalitesini düşürmüştür. Bu durum kamu hastanelerinde çalışmaya devam edenlerin yükünü artırmıştır. Vatandaşların şikayetleri de tüm bunlara paralel olarak artmıştır.“ şeklinde konuştu.

Batman özelinde uyuşturucu kullanımı ve hırsızlığın artışından dolayı kendilerine yoğun şikayetlerin de geldiğini ifade eden Yapıcıoğlu, sırasıyla Batman’ın diğer sorunlarını da dile getirerek bu sorunların çözümlerine ilişkin çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.

Basın toplantısı gazetecilerin sorularının ardından son buldu.(İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir