• DOLAR 32.558
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2429.766
  • ...

 BİNGÖL - Mayıs ayından itibaren çıkan elektrik faturalarında ödeme sürelerinin kısaldığını gören vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Önceki dönemlerde süregelen 1 aylık ödeme diliminin AKSA Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş tarafından neden kısaldığı ise merak konusu oldu. 

 

Ödeme süresinin kısalmasına tepki gösteren vatandaşlar, "Bu dönem çıkan faturayı görünce şok olduk. Zira yıllardır çıkan faturanın bir aylık ödeme süresi vardı. Ama şimdi gelen faturaya bakıyoruz 02.07.2011 tarihinde sayacımız okunmuş; son ödeme tarihi de 14.07.2011 olarak belirtilmiş. Arada vatandaşa tanınan süre 12 gün olarak reva görülmüş. Maaşını ayın 15`inden önce alan kaç kişi var. 10 günlük sürede nasıl ödeme yapacağız. Bu uygulama ile gecikme zammı ödenmeye zorlanıyoruz" sözleriyle tepki gösterdiler. 
 

Devir işlemlerinin ardından sürenin 12 günde tahsil edilen fatura örneklerine dönüştüğünü ifade eden vatandaşlar, "Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği`nin Madde 21 (c) fıkrasında `Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi tarafından düzenlenen ödeme tarihinden en az on gün önce müşteriye tebliğ edilir` denilmektedir. Konu her ne kadar yönetmelikte açık olsa da aynı yönetmelik, kamu döneminde zaten fahiş elektrik fiyatlarıyla beli bükülen tüketiciyi daha fazla zora sokmama adına abonelerin lehine işletilerek ödeme için bir ay süre tanınıyordu. FEDAŞ`ın devrinden sonra fatura ödeme tarihlerinin ilgili yönetmeliklere aykırı olarak kısa tutulmasıyla aboneler üzerinde psikolojik bir baskı oluşturulmaktadır. İnsanlarımız bir çok toplumsal ve ekonomik sorunun yanı sıra bir de gecikme kabusu ile tedirgin edilmektedirler. Sürenin kısa tutulmasıyla ödenmeyen faturalardan açma, kapama ücreti, gecikme ücreti gibi cezai uygulamalar oluşabilir" diyerek tepkilerini dile getirdiler. 

Ali Yıldırım - İLKHA