• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Sualtı dünyasını zorlu şartlarda çekim yaparak insanlarla buluşturuyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sualtı dünyasında keşfedilmiş ve keşfedilmeyi bekleyen güzellikleri zorlu şartlarda günlerce hazırlık yaparak çeken akademisyenler, sanatçılar çektikleri güzellikleri belgesel haline getiriyor.

Tatlı su göllerinden ve 2 bin 200 rakımı ile Türkiye'nin en yüksek rakımına sahip, dondurucu soğuklar nedeni ile yüzeyi yaklaşık bir metre kalınlığında buz tutmuş Balık Gölü'ne dalış yapan Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği (SUFOD) yönetimi ve üyeleri, gölün altındaki güzellikleri çektiler.

Yüzeyi donmuş bir gölde çekim yapmanın çok zor ve tecrübe gerektirdiğini hatırlatan dalış uzmanları, Balık Gölü'nün doğasının bozulmamış olması yönü ile sualtı dalışı yapmak isteyenlere büyük olanak sağladığını belirtti.

Dalış uzmanları, dalış yapabilmek için günler öncesinden planlama ve hazırlıklar yapmaları gerektiğini hatırlatıyor. Çekim yapılacak mevsim kış ise ve dalış yapılacak suyun yüzeyi donmuş ise önce yüzeydeki kar temizlenip, buzun motorlu testere ile kesilmesi gerekiyor. Ardından dalış için özel kıyafetlerini giyen dalgıçlar suya dalışlarını gerçekleştiriyor.

Özel kıyafetleri ve çekim yapacakları özel ekipmanları ile sualtına dalan öncü ekibin ardından grubun geri kalanları da suya dalarak çekimlerine başlıyorlar.

Taşlıçay Belediye, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ağrı Valiliği, Taşlıçay Kaymakamlığı koordinesinde gerçekleştirilen Balık Gölü 1. Kış Festivali kapsamında sualtı dalışı yapmak için gelen SUFOD üyeleri, Balık Gölü'nde buzun altında saatlerce çekim yaptılar.

Balık Gölü'nün sualtı dalışı yapmak için önemli yerlerden olduğunu hatırlatan SUFOD Başkanı Ateş Evirgen, yaptıkları çekimlerle turizm noktasında bölgeye katkı sunmak istediklerini söyledi.

"Buranın buz altı dalışı yapılan yerlerden farkı yok"

Ateş Evirgen, "Sualtı dalışları dünyanın bazı bölgelerinde çok popüler. Özel bir dalış türü, ülkemizde pek tanınmıyor, sanki ülkemizde böyle dalış yerleri yok gibi biliniyor ama işte Balık Gölü buna çok güzel bir örnek. Bizde bunu ön plana çıkarmak istiyoruz buz altı dalışı yaparak. Buranın turizmine katkı sunmak istiyoruz. Çünkü buradaki şartlar dünyanın çeşitli bölgelerinde buz altı dalışı yapılan yerlerden hiçbir farkı yok." dedi.

"Sualtındaki değerleri su üstüne taşıyoruz"

Sualtındaki yaşamın hayatın bir parçası olduğunu anlatmaya çalıştıklarının altını çizen Evirgen, "Bizler sualtı fotoğrafçısıyız, fotoğraf çekiyor, sualtı film çekiyoruz. Bu sayede sualtındaki değerleri, yapıları su üstüne taşıyor, insanlar ile tanıştırıyoruz. Genellikle bunları denizlerde yapıyoruz, dalgıç dediğiniz zaman hemen akla denizler geliyor. Ama Türkiye iç suları bakımından da zengin bir ülke, iç sularımızı tanıtmaya çalışıyoruz. Van olsun, Sivas'taki göl olsun, Balıklı Göl ve buralardaki yaşamında aslında doğamızın bir parçası olduğunu göstermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Balık Gölü bu anlamda temiz, kristal berraklığında bir suya sahip"

Buz altı dalışların özel dalışlar olduğunu söyleyen Sualtı Fotoğrafçısı Murat Kaptan ise şunları söyledi:

Buzun altında arkadaşlarım çalışıyor, bende onların gelişini takip ediyorum, muhteşem bir yer. Bu tür dalışlar tabi ekstrem dalışlar, özel dalışlar. Onun için farklı bir eğitim, farklı bir ekipman kullanmak gerekiyor, tecrübe gerekiyor. Buz kırılıp kesildikten sonra biz altında güvenlik imkânları sağlandığında çalışma yapıyoruz. Balık Gölü bu anlamda temiz, kristal berraklığında bir suya sahip.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Altı Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, buz altı dalışların nasıl yapıldığı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Balık Gölü 2 bin 200 metre rakımına sahip yani yüksek irtifa söz konusu ve çok özel ekipmanlar kullanmak gerekiyor. Diğer yerlerde kullandığımız ekipmanlar burası için uygun değil. Dalışa uygun kuru elbise dediğimiz tarzdaki giysiler var burada. Dolayısıyla buradaki dalışta bu ekipmanlar kullanılıyor. Buz altı dalış, özel uzmanlık ve eğitim gerektiren bir dalış tarzını oluşturuyor. Önce ekibimiz girip dalış halatlarını, kılavuz çizgilerini çekecekler daha sonradan diğer dalgıçlar giriyor. Çekilen görüntüler ile küçük bir belgesel film hazırlanacak." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir