• DOLAR 32.38
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.56
  • ...
Filistinlilerin aile yapısını bozmaya çalışan bakandan zafer çığlığı: "SİYONİZM KAZANDI"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgal ve abluka altındaki topraklarda yaşayan Filistinliler için en büyük endişe kaynaklarından biri "aile birleşimi" konusu.

Batı Şeria'daki Ramallah merkezli Filistin yönetimi ile Gazze'deki Hamas idaresinin, doğum ve ölüm kayıtları ile kişisel kimlik kartlarının değiştirilmesi dışında Filistinlilerin nüfus kayıtlarında değişiklik yapma yetkisi bulunmuyor. Söz konusu yetki sadece İşgal yönetiminin elinde.

Batı Şeria ile Gazze'ye "geçici" veya "turist" izinleriyle giren bazı aile fertleri ile yabancı uyruklu biriyle evlenen ve "aile birleşimi" hakkı alamayan Filistinliler bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyor.

Siyonist rejim bu kişileri "yasa dışı sakinler" olarak kabul ediyor. Bunlardan seyahat etmek zorunda kalanlar, aileleriyle yaşamak için geri dönemiyor.

- Aşırı sağcı İçişleri Bakanı öncülük ediyor

Yıllardır binlerce Filistinli ailenin birliğini tehdit eden tartışmalı yasanın uzatılmasında geçen sene başarısız olan Siyonist rejim yönetimi yeniden harekete geçti.

Aşırı sağcı İçişleri Bakanı Ayelet Şaked'in öncülük ettiği ve 7 Şubat'ta Siyonist rejim parlamentosuna sunulan aile birleşimini yasaklayan kanun tasarısı, oylamanın birinci aşamasında kabul edildi. Şaked, yasanın tekrar yürürlüğe girmesi için gerekli ikinci ve üçüncü oylamaların da tamamlanması için süreci hızlandırmaya çalışıyor.

Şaked, ilk oylamanın ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Siyonizm kazandı" yorumunda bulundu.

- Hepsi Filistinli ama statüleri farklı

Siyonist rejim yasaları, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan yaklaşık 360 bin Filistinliye daimi oturum hakkı tanıyarak vatandaşlık kapsamına girmeyen bir rejim kimliği veriyor. Siyonist rejimdeki yaklaşık 1 milyon 800 bin Filistinli Arap ise Siyonist rejim vatandaşlığına sahip. İşgal altındaki Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze sakinleri ise Filistin vatandaşı olarak Filistin İçişleri Bakanlığının verdiği kimliği taşıyorlar.

- Filistinli Şuveyki ailesi tedirgin

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 2007'den beri eşi için daimi oturum almaya çalışan Filistinli Abdulvehhab Şuveyki'nin ailesi de bu ailelerden biri.

Şuveyki, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nabluslu eşi İylin'e Doğu Kudüs'te daimi oturum belgesi almak için 15 yıldır uğraşsa da çabaları sonuç vermiyor.

Evlendikleri 2007'den bu yana 78 yaşındaki Abdulvehhab Şuveyki ile 49 yaşındaki İylin çiftinin üç çocuğu oldu ve çocukların hepsi Kudüs'te daimi oturma izni aldı.

Ancak Şuveyki, Siyonist rejim'in aile birleşimini önleyen kanunu nedeniyle hala Doğu Kudüs'te daimi oturum sahibi olamayan eşi İylin için her yıl bürokratik işlemlerle uğraşarak eşinin oturumunu yenilemek zorunda.

Başvuruları reddedilen ve hatta değerlendirmeye bile alınmayan binlerce Filistinliden daha şanslı durumdaki Şuveyki, eşi için kalıcı oturum almayı umuyor.

Şuveyki, şunları söyledi:

“Evlendikten ve 2008'de ilk çocuğum olduktan sonra eşim için oturma izni aldık ve her yıl yeniledik. Her yıl İçişleri Bakanlığına elektrik ve su faturası, sağlık raporu ve emlak vergisi gibi birçok evrakla gidiyorum. Hasta olduğum için defalarca eşim için iki yıllık oturum izni almaya çalıştım. Çünkü yaşlı ve kısmi felçli biri olarak her yıl Bakanlığa gitmek benim için zor bir durum."

İlerleyen yaşı ve eşinin daimi oturumu olmaması nedeniyle endişelendiğini dile getiren Şuveyki, "78 yaşındayım, ölürsem eşimle ve üç çocuğumla kim ilgilenecek? Bu yüzden bu (oturum) konusu beni korkutuyor." diye konuştu.

- "Onları da kimliklerini de istemiyoruz"

Şuveyki'nin eşi İylin de, "Gelecekte ne olacağını düşünüyorum. Kocama bir şey olursa çocuklarıma bakmak için çalışabilmeliyim. Burada kimsemiz yok. Sadece kendime güvenebilirim." ifadelerini kullandı.

Sorunun temelinde Siyonist rejim işgalinin yattığına işaret eden İylin, tepkisini şöyle dile getirdi:

"Siyonist rejim işgali başımızdan gitsin ve özgürce hareket edebilelim, başka bir şey istemiyorum. Onları da kimliklerini de istemiyoruz. İstediğim budur."

Bu haberler de ilginizi çekebilir