• DOLAR 32.418
  • EURO 35.447
  • ALTIN 2326.681
  • ...
Meclis Yeni Başkanını Seçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek TBMM Başkanlığına seçildi.

Geçici TBMM Başkanı Oktay Ekşi başkanlığında toplanan Genel Kurul`daki seçimin üçüncü turunda katılan 375 milletvekilinden 322`sinin oyunu alan Çiçek, TBMM Başkanı seçildi.

Adaylardan MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay`ın 50 oy aldığı bu turda 3 da geçersiz sayıldı.

Geçici TBMM Başkanı Oktay Ekşi, üçüncü oylamada, adaylardan birinin Anayasanın öngördüğü üye salt çoğunluğunun oyunu aldığını ifade etti. Ekşi, TBMM Başkanlığına seçilen Cemil Çiçek`i kutlayarak, teşekkür konuşması için kürsüye davet etti.

-CEMİL ÇİÇEK`İN ÖZGEÇMİŞİ-

Cemil Çiçek, 15 Kasım 1946`da Yozgat`ta doğdu. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi`ni bitiren Çiçek, 10 yıl serbest avukatlık yaptı, daha sonra Yozgat Belediye Başkanlığı görevinde bulundu.

Anavatan Partisi`nin kurucu üyesi olan Çiçek, 18. Dönem Yozgat; 20, 21, 22. ve 23. Dönem Ankara Milletvekili olarak TBMM`ye girdi. Çiçek, 46, 47 ve 53. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı, 58 ve 59. Hükümetlerde Adalet Bakanlığı yaptı. Çiçek, 60. Hükümet`te Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına getirildi, hükümet sözcülüğünü üstlendi.

24. Dönemde AK Parti Ankara Milletvekili olarak TBMM`ye giren Çiçek, İngilizce ve Fransızca biliyor. Çiçek, evli ve 3 çocuk babası.

Cemil Çiçek, TBMM Başkanlığını üstlenen 25. isim oldu.

"BENİM İÇİN MAZHARİYETTİR VE O DERECE DE MESULİYETLİ BİR GÖREVDİR"

TBMM Başkanlığı`na seçilen AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, görevin kendisi için çok büyük bir mazhariyet ve o derece de mesuliyetli olduğunu belirterek, ``Bütün gücümle güveninize ve teveccühünüze layık olmaya çalışacağım`` dedi.

Seçilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Çiçek, yeni yasama döneminin başarılarla dolu yeni bir dönem olmasını temenni etti.

Bir siyaset adamı ve bir fani için son derece şerefli bir görev olan yüce Meclis`in başkanlığına kendisini seçmelerinden ötürü milletvekillerine şükranlarını sunan Çiçek, ``Bu benim için çok büyük bir mazhariyettir ve o derece de mesuliyetli bir görevdir. Bütün gücümle güveninize ve teveccühünüze layık olmaya çalışacağım. Allah beni size ve yüce milletimize mahcup etmesin`` ifadesini kullandı.

"EN ZOR GÜNLERDE MİLLETİMİZİN GÜÇ KAYNAĞI OLMUŞTUR"

Çiçek, şöyle devam etti:

``Hepimiz biliyoruz ki bu Meclis büyük bir meclistir. Çünkü, büyük milletimizin meclisidir. Bu Meclis, Gazi Meclis`tir ve bu sıfatı fazlasıyla hak eden dünyadaki tek meclistir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hepsini rahmetle ve şükranla andığımız ilk Meclis`te görev yapanlar bir taraftan istiklal mücadelesini yürütmüş, Polatlı`dan top seslerinin geldiği o sıkıntılı anlarda bile çalışmalarını sürdürmüş, inisiyatifi elden bırakmamış, bir taraftan bize o büyük zaferi armağan etmenin gereklerini yerine getirirken öbür taraftan da milletimizin her türlü meselesini o şartlar altında o yüce Meclis`te konuşmuşlardır. Dolayısıyla, o Meclis`in üyeleri azmin, inancın, kararlılığın en kahramanca örneklerini vermişlerdir. O nedenle bu Meclis kahraman bir meclistir, kahramanların görev yaptığı bir meclistir. En zor günlerde bile milletimizin ümit kaynağı, güç kaynağı olmuştur, bugün de öyle olmalıdır.

Yine bugün de bu Meclis milletimizin iradesinin tecelli ettiği kutsal bir mekan, sorunların çözümü için ümit bağladığı yüce bir kurumdur. Devletimizin teminatı, demokrasinin kalbidir. Şimdi bize düşen en öncelikli görev bu kahramanlara layık olmaktır, Meclis`in itibarını en yukarıda tutmaktır, bu kutsal mekanı çatışmanın merkezi değil çalışmanın ve çözümlerin merkezi yapmaktır, vuruşmanın değil uygarca konuşmanın ve tartışmanın merkezi yapmaktır. Çünkü yapacak çok işimiz var. Kat etmemiz gereken çok mesafe var, çözüme kavuşturmamız gereken çok sorunlarımız var. Faydasız, sonuçsuz tartışmalarla tükettiğimiz zamanın en değerli kayıplarımız olduğunu hiçbirimizin unutmaması gerekir. Çok sayıda sorunumuz var. Bunların başında yeni bir anayasa sorunumuz var. Yaşadığımız her türlü sıkıntının temelinde bu anayasanın olduğunu hepimizin kabul etmesi gerekir. O nedenle 24. Dönem milletvekilleri olarak milletimize insan hakları ve özgürlükler açısından çağdaş değerler içeren yepyeni anayasayı armağan etmek hem hepimizin taahhüdüdür, hem de bu dönem milletvekilleri olarak milletimize borcumuzdur.``

-``BU SORUNLARI ÇÖZMELİYİZ``-

Cemil Çiçek, milletvekillerinin, bu sorunu çözmek için Anayasa`nın amir hükümlerini kısa sürede yerine getirerek, Meclis`i tam anlamıyla çalışabilir bir noktaya taşımaları gerektiğini söyledi.

Kürt sorunu ve terör sorununun ülkenin önemli sorunlarından olduğunu belirten Çiçek, siyaset hukukunun bu manada yeniden tanziminin, Meclis`in öncelikli görevleri arasında olduğunu kaydetti.

AB ve Kıbrıs sorunu ile bölgede cereyan eden yıkıcı sorunların herkesin birlikte çalışmasını zaruri kıldığını anlatan Çiçek, şöyle konuştu:

``Bu sorunları biz çözeceğiz, birlikte çözeceğiz ve çözmeliyiz. Aynen çağdaş ve ileri demokrasilerde uygar toplumlarda olduğu gibi Parlamento`yu sorunun parçası, hatta sorunun kaynağı yapmadan çözümün parçası, çözümün en meşru zemini ve adresi haline getireceğiz. Bu, elimizdedir ve mümkündür.

Sorunları soğuk savaş dönemlerinden kalan bir alışkanlıkla yumruk sıkarak değil, birbirimizin elini sıkarak çözebiliriz. Böyle bir siyaset dönemini başlatabiliriz. Milletimizin beklentisi budur. Adres de burasıdır.``

Çiçek, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Meclis`te başkanlık yapmış, üye olarak bulunmuş bütün devlet ve siyaset adamlarının ölenlerine rahmet, hayatta kalanlarına sağlık ve esenlik diledi.

Çiçek, ``Allah milletimizin ve hepimizin yardımcısı olsun`` diyerek konuşmasını tamamladı.

Cemil Çiçek, konuşmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile iktidar ve muhalefet sıralarının ön bölümünde bulunan milletvekillerinin ellerini sıktı.

Konuşmasının ardından Çiçek`i, AK Parti`li milletvekilleri ile CHP ve MHP`li bazı milletvekilleri alkışladı.

TBMM Geçici Başkanı Oktay Ekşi, Lübnan`da görev yapan Türk askerlerinin görev sürelerinin bir yıl daha uzatılması konusunda hükümete yetki veren tezkerenin görüşülmesi için yarın saat 15.00`te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir