• DOLAR 32.328
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2282.344
  • ...
İş dünyası enerji güvencesi istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tekstil boyahaneleri işletmecileri, BTSO ev sahipliğinde düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi.

BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Ali Uğur, BTSO Organize Sanayi Bölgeleri Konseyi ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Halil Ersan Özsoy, Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün, BTSO Tekstil Konseyi Başkanı Bayram Uçkun ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin son iki yıldır tüm dünya ile birlikte her alanda zor bir dönemden geçtiğini söyledi. BTSO’nun bu süreçte yoğun bir çalışma sergilediğini ifade eden Başkan Burkay, “63 meslek komitemizin tamamında meclis ve komite üyelerimiz, 50 bini aşkın BTSO üyesinin karşılaştığı sıkıntıları çözmek için mesai harcadı. Özverili çalışmaları için kendilerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“Kademeli tarife uygulaması kaldırıldı”

İbrahim Burkay, siparişlerin arttığı, üretim ve ihracatın ivme kazandığı bir dönemde artan enerji maliyetlerinin ise işletmeleri olumsuz etkilediğini kaydetti. Enerji girdilerinin toplam maliyet içindeki payının en yüksek olduğu sektörlerden boyahanelerin bu süreçten daha fazla etkilendiğini belirten Burkay, “Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla yaptığımız görüşmede firmalarımızın taleplerini aktardık. Önceliğimiz kademeli tarife uygulamasının kaldırılması ve enerji arzı güvenliğinin sağlanması. Sanayicilerimiz tek fiyat uygulamasına dönülmesini bekliyor. Sayın Bakanımız bu konuda çalışma yapacaklarını söyledi. Yakın zamanda talebimizin karşılık bulmasını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Boyahaneler kesintilerden olumsuz etkilendi”

BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, enerjide artan maliyetlerin sanayicilerini zorladığını söyledi. Enerji yoğun işletmeler arasında yer alan boyahanelerde, yükselen enerji maliyetlerinin etkisinin daha güçlü şekilde hissedildiğini kaydeden Uğur, “Ocak ayında İran’ın gaz sevkiyatını durdurması sonrası OSB’lerde uygulanan doğalgaz kısıtlamaları ve elektrik kesintileri de işletmelerimizde üretim ve performans kaybına yol açtı. Kentimizin tekstildeki en önemli avantajı hızlı üretip hızlı teslim edebilme yeteneğidir. Bu rekabet avantajını sürdürebilmemizi sağlayan ana unsur ise boyahane ve baskı fabrikalarıdır. Bu işletmelerimizin girdi maliyetlerini düşürüp, yeni desteklerle sanayimizin rekabet gücünü korumamız gerekiyor.” dedi.

Enerji maliyetleri yükümüzü ağırlaştırıyor”

DOSAB Başkanı Halil Ersan Özsoy, enerji maliyetlerine ilişkin bilgiler verdi. Özsoy, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde yüzde 60’lık kısma kadar 0,59 TL olan kilovat fiyatının sonrasında yüzde 50 zamla 0,89 TL’ye çıktığını belirterek, “Tüketim ortalaması 0,71 TL’ye denk geliyor. Aynı şekilde doğalgaz kullanımında uygulanan kısıtlamalar ve artan enerji fiyatları firmalarımızın yükünü ağırlaştırıyor.” diye konuştu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir