• DOLAR 32.417
  • EURO 35.535
  • ALTIN 2324.821
  • ...
Çin'den Tayvan'a silah satan ABD'ye tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, düzenlediği basın toplantısında, ABD hükümetinin Tayvan'a 100 milyon dolar değerinde silah sağlama planlarından derhal vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Çin'in güvenliğini korumak için "gerekli önlemleri" alacaklarını belirten Lijian, ABD'nin bu tavrını "şiddetle protesto ettiklerini ve kınadıklarını" ifade etti.

Lijian, "Amerika Birleşik Devletleri'ni 'Tek Çin' ilkesine ve 3 Çin-Amerikan bildirisinin hükümlerine uymaya ve Tayvan'a silah tedarik etme planını derhal iptal etmeye çağırıyoruz." dedi.

Lijian, ABD'nin bu tür eylemlerinin Çin'in egemenliğine ve güvenlik çıkarlarına, "Çin-ABD ilişkilerine ve Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrara" ciddi şekilde zarar verdiğini vurguladı.

"Çin, egemenliğini güçlendirmek ve güvenlik çıkarlarını korumak için mutlaka uygun ve etkili önlemleri alacaktır." diyen Lijian, Çin'in ne tür misilleme önlemleri alacağına ilişkin bir soruya net bir cevap vermedi. Lijian, "Herkesten beklemesini isteyeceğim, göreceksiniz." diye ekledi.

Savunma Bakanlığı Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın Patriot hava savunma sistemlerinin teknik "destek, bakım ve iyileştirilmesi" için Tayvan'a hizmet ve ekipman satışını onayladığını söyledi.

100 milyon dolar değerinde olan anlaşmanın, Patriot hava savunma bakım programının bir parçası olarak uygulanması planlanıyor.

Tayvan, Çan Kay-şek (1887-1975) liderliğindeki Kuomintang güçlerinin kalıntılarının Çin İç Savaşı'nda mağlup edildikten sonra kaçtığı 1949'dan beri kendi idaresi tarafından yönetiliyor. O zamandan beri ada, komünistler iktidara gelmeden önce anakarada var olan eski Çin Cumhuriyeti'nin bayrağını ve diğer bazı özelliklerini korudu. Resmi Pekin, Tayvan'ı Çin'in eyaletlerinden biri olarak görüyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir