• DOLAR 32.597
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2505.229
  • ...
Hangi ilde kaç öğrenci Kürtçe seçmeli dersleri tercih etti? İşte ilk sonuçlar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokul 4 ve ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarında seçmeli ders tercih süresi dün sona erdi. Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Bu yıl, öğrenci ve ailelerin Kürtçe dersleri tercih etmesi için başlatılan kampanyaya sanatçılardan akademisyenlere, aydınlardan siyasetçilere, partilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok kesim destek verdi.

Bu yıl tüm okullarda kaç öğrencinin Kürtçe seçmeli dersleri tercih ettiği bilinmiyor. Bu konuda Bakanlığın önümüzdeki dönemde bir sayı verip vermeyeceği henüz bilinmiyor.

Rûdaw muhabirinin çeşitli kaynaklardan derlediği verilere göre, bu yıl 9 il ve 39 okulda Kürtçeyi tercih edenlerin sayısı geçen yıla oranla arttı.

İşte elde edilen ilk rakamlar:

10 yıldır Kürtçe seçmeli ders hakkı var

Türkiye’de, Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında yaşayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersi Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) müfredatına girdi.

Müfredat, 12 yıllık mecburi Türkçe eğitiminin 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarında, öğrencilerin bir sınıf ya da yeterli grup oluşturacak sayıya ulaşması halinde haftada 2 saat Kürtçe (Kurmancî, Kirmançkî) ders alınabileceği yönündeydi.

Aynı yıl 28 ilde Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) dersini 18 bin 847 öğrenci seçti.

Ancak geride kalan zaman içerisinde değişik gerekçelerle özel Kürtçe kurslar engellendiği gibi okullarda da Kürtçe seçmeli derslere devam edilmedi.

MEB’in “Kürtçe seçmeli ders haritası”na göre, birçok illerde 10 rakamına ulaşılamadığı için Kürtçe seçmeli ders olarak okullarda yerini alamadı.

Fakat seçmeli Kürtçe dersini talep eden öğrencilerin ailelerine göre, kimi okul müdürleri yeterli derslik olmadığı için öğrencilere Kürtçeyi seçtirmedi, kimilerine göre de Kürtçe öğretmeni olmadığı için Kürtçe’yi seçenler başka derslere kaydırıldı. Şu anda Türkiye’nin genelinde sadece 79 Kürtçe öğretmeni ders veriyor.

Öğretmen açığı başka bir sorun

2011 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldı.

Daha sonra Bingöl Üniversitesi, Muş Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Diyarbakır Üniversitesi'nde de aynı bölüm açılarak derslere başlandı.

Bu üniversitelerde Kürtçe öğretmeni yetiştirmek için bazı bölümlerden mezun olanların, Kürtçe öğretmenliği yapabilmesi için tezsiz master adı altında yoğun bir program gerçekleştirildi ve bütün bu üniversitelerden 2 binden fazla insan eğitim alarak öğretmen olmaya hak kazandı.

Ancak öğretmen eksikliğinden bu beş üniversitede 2020’de sadece 14 öğrenci Kürtçe için başvuruda bulundu.- Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir