• DOLAR 32.324
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2308.233
  • ...
Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Yavuz: Mülakat, başarılı işleri de gölgede bırakan uygulama oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mülakat sisteminin getirdiği mağduriyetler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Yıllarca emek veren öğretmen adaylarının, KPSS’den yüksek puan almalarına rağmen hayalini kurdukları öğretmenliğe bir adım uzaktayken haksız bir şekilde mülakatta elenmeleri kamuoyunda tepkilere neden oluyor.

Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Talat Yavuz; konuyla ilgili İLKHA muhabirine yaptığı değerlendirmede, mülakatların kaldırılması için gereken adımların atılması gerektiğini ifade etti.

 

Kamuya alımlarda mülakat sisteminin tamamen kaldırılmasını talep ettiklerini ve beklediklerini belirten Yavuz, "Mülakatın kaldırılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Özellikle adalet duygusunun zedelenmemesi için mülakatın güvenlik soruşturması gibi yapılmasını yanlış buluyoruz. Güvenlik yasası çıktı; güvenlik sıkıntısı olanların yasa çerçevesinde ayıklanmasını, kamuya alımlarda da özellikle sınavlara, KPSS'ye dayandırılmasını ve bunun geciktirilmeden bir an önce devletin bütün kurumlarına çalışanların bu şekilde alınmasını doğru buluyoruz. Mülakat sistemi yönetici seçmede; özellikle bazı önemli, kritik kurumlara alımlarda kullanılabilir. Bununda belli kriterlere göre dünya standartlarında, kameralar önünde, şeffaf bir şekilde yapılması ve işe en uygun olanların, belirli şartları sağlayanların bir şekilde tanımlanmış ve objektif kriterlerle yapılan mülakat sistemiyle işe alımların daha doğru olacağını düşünüyoruz. Puanı atama barajına yakınsa; mülakat puanıyla aynı puanı aldığında atanamıyorsa aynı puan veriliyor. Ama atanacak duruma gelmişse bu sefer istihbaratın verdiği bilgiler doğrultusunda sanki baraj altı kalıyormuş gibi -ki öyle- bu sistem yanlıştır, bu şekilde yapmamak gerekir." dedi.

"Milletvekillerinin hakkın, doğrunun yanında olması lazım"

Milletvekillerinin müftülere yazdığı ve basına sızan dilekçeleri doğru bulmadıklarını ifade eden Yavuz, "Milletvekillerinin hakkın, doğrunun yanında olması lazım, savunmada tutarlı değildir. 'Biz şartları sağlıyorlarsa yardımcı olun' doğrultusunda yazdık gibi söylemler söyleniyor. Şartları sağlıyorlarsa, işe uygunlarsa, sıralamada kontenjan içerisine girmişse zaten alınacaklar bunu yazmaya gerek yok. Maalesef Türkiye'nin sadece bu dönemde değil yıllar içerisinde böyle bir problemi var, henüz çözülmedi."

Türkiye'de mülakat tartışmanın bitmesi gerektiğini dile getiren Yavuz, "Mülakat, çok güzel başarılı işleri de gölgede bırakan uygulama oldu. KPSS bu noktada güvenilir bir sınav ama mülakat sistemi KPSS'ye de gölge düşürüyor, kaldırılması lazım. Ama mülakat sisteminin de şeffaf ve kriterlere uygun şekilde yapılması lazım. Böyle yapıldığında adalet duygusu da zedelenmez. Göreve başlayanlar kıymetli olur, atanamayanlarda şanslarının devam ettiğini görmüş olurlar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir