• DOLAR 32.523
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2422.288
  • ...
Azerbaycan`daki Kürtlerin `Açılım` Beklentisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rferl.org haber sitesinin yayınladığı habere göre, Azerbaycan’ın Kürt azınlık temsilcilerinin, etnik kimliklerine yapılan tehditleri vurgulamak için 29 Haziran’da Bakü’de bir basın toplantısı düzenledi.

“Diplomat” gazetesinin editörü Tahir Süleymanov, Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e ülkedeki Kürtler adına gönderilen mektubu basın açıklamasında okudu.

Basın açıklamasında diğer etnik grup gibi, Kürtlerin ulusal kimliklerini korumak için okullarda kendi dilinde eğitim, tiyatro ve TV programlarına ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, “Azerbaycan Kürtleri kendi etnik kimliklerini gizlemek zorunda kalıyorlar, çünkü Kürt olarak kendini tanımlamanın olumsuz tepkilere yol açabileceğini düşünüyorlar” tespitine yer verildi.

Süleymanov ayrıca, Azerbaycan parlamentosunun 125 üyesinden bir tanesinin bile Kürt olmadığına dikkat çekti.

Açıklamada son olarak, 1923`ten 1930 yıllarına kadar Dağlık Karabağ arasında bulunan ve Batıda Ermenistan`la Güneyde ise İran`la sınır olan bölgeleri kapsayan bir Kürt özerk oluşumun ("Kızıl Kürdistan") var olduğu bildirilirken, Stalin`in daha sonra Kürt nüfusunun çoğunu Kazakistan`a sürgün ettiği ifade edildi.

Azerbaycan Kürt nüfusunun yaklaşık 70,000 ya da ülkenin toplam 9,9 milyon nüfusunun yüzde birinden daha az olduğu tahmin ediliyor.

Hürseda

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir