• DOLAR 32.578
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2431.08
  • ...
 Kubbet-üs Sahra`nın kaplaması yenilendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TİKA, İslam dünyası için büyük önem taşıyan değerli bir yapı daha yeniledi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından (TİKA), İslam dünyasının en önemli üç büyük mescidinden biri olan, Mescidi Aksa Haremi`nde yer alan ve Peygamber Efendimizin Mirac`a çıktığı Kubbet-üs Sahra`nın hilalinin altın kaplamasının yenilendiği bildirildi.

TİKA`dan yapılan yazılı açıklamada, Kubbetü`s-Sahra`nın hilalinin hava şartları ve daha önceki restorasyon çalışmaları esnasında kullanılan malzemelerin uygunsuzluğu gibi sebeplerle, altın kaplamalarının korozyona uğrayan yerlerinin yenilendiği belirtildi.

Kubbet-üs Sahra hilalinin tekrar eski güzelliğine kavuşması için Kudüs`te çalışmalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yüksel Dede`nin hazırladığı rapor doğrultusunda, İtalya`dan altın varaklar ve diğer kimyasal malzemelerin temin edildiği ifade edilen açıklama şöyle:

"Söz konusu projenin uygulaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Konzervasyon Merkezi`nde tarihi objeleri koruma alanında görevli iki uzman, Kudüs`te görevlendirildi. Uzmanlar tarafından söz konusu rapor doğrultusunda temin edilen malzemelerle, başarılı bir çalışma gerçekleştirilerek, 5 Mayıs itibarıyla Kubbet-üs Sahra`nın hilali, TİKA`nın katkılarıyla eski güzelliğine kavuşturuldu. Tarihi ve kültürel mirasın korunması ve sahip çıkılması konusunda birçok başarılı projeler ortaya koyan TİKA, İslam dünyasının en kutsal üç mekanından biri olan, Mescid-i Aksa Haremi içerisinde yer alan eserlere sahip çıkma hususundaki başarılı faaliyetlerine böylece bir yenisini daha ekledi."

Bu haberler de ilginizi çekebilir