• DOLAR 32.491
  • EURO 34.608
  • ALTIN 2473.491
  • ...
Cezayirliler Fransa’dan Özür Bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cezayirliler Fransa’nın işgal yıllarında ülke halkına yaptığı katliam ve işkencelerden dolayı özür dilemesini istiyor. Cezayir’in doğusunda yer alan Satıf şehrinde binlerce kişi Fransızların 1945 yılı Mayıs ayında katlettikleri 45 bin şehit için anma töreni düzenledi.

Cezayirliler, tören ve yürüyüş esnasında katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. Özellikle de bir Fransız subayı tarafından çocuk yaşta katledilen Buzeyd’in footğrafı dikkat çekti.

Eylemciler, Fransa yönetiminden bu ülkede 1830 – 1962 yılları arasında gerçekleştirdiği tüm katliamları tanımasını ve resmen özür dilemesini de istedi.

8 Mayıs 1945 tarihinde binlerce Cezayirli Satıf, Kaleme ve Harata şehirlerinde gösteri düzenleyerek, Fransa yönetiminden kendilerine verdiği bağımsızlık sözünde durmasını istemişti. Fransa onbinlerce Cezayirliyi bağımsızlık vaadiyle Fransız ordusunda Hitler’e karşı savaştırmıştı.

Ancak sonuç hiç de bekledikleri gibi olmadı. Fransa yönetimi ikinci dünya savaşının sona erişini Cezayir’de çok kanlı bir şekilde kutladı ve 15 gün boyunca 45 bin Cezayirliyi katletti. 15 gün süren katliamda günde ortalama 3 bin kişi kurşuna dizilmişti.

Abdullah Aydoğan Kalabalık / Dünya Bülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir