• DOLAR 32.507
  • EURO 34.756
  • ALTIN 2484.587
  • ...
SON DAKİKA
Anayasa değişmezse fiilen yarı başkanlık olur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DENİZLİ - AK Parti Denizli İl Başkanlığı`nı ziyaret eden Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, hükümetin yaptığı hizmetleri anlattı.

2014`ün, Türkiye`de tarihi, dönüşüm yılı olacağını vurgulayan Bakan Bozdağ, yapılacak yerel seçimlerde AK Partili olmayan belediyelerde hizmet etme şerefine nail olmak istediklerini, AK Partili belediyelerde de aynı hizmeti sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı seçimi en önemli seçim. Çünkü tarihinde ilk defa Türk milleti kendi cumhurbaşkanını, devlet başkanını sandıktan doğrudan kendi seçecek. Bu tarihi seçimdir. Bu seçimde kullanılacak oylar da tarihi oylardır, seçilecek cumhurbaşkanı da Türk milletinin seçtiği ilk cumhurbaşkanı olma payesini elde edecektir. Biz kendi içimizden bir cumhurbaşkanını milletimize hizmet edebilmesi için önümüzdeki seçimde ilk turda yüzde 50`nin çok çok üstünde bir oranla seçtirebiliriz.

Türkiye, 2014`te cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle birlikte fiili bir sistem değişikliğine de gidecektir. Şu anda bizde parlamenter sistem var. Cumhurbaşkanını halk seçince Anayasamızda cumhurbaşkanına verilen yetkileri cumhurbaşkanı kullandığı takdirde Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacaktır. Bu anlamda da önemli bir değişim dönüşüm yaşanacaktır."

"Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçecektir"

Cumhurbaşkanı seçimi halk tarafından yapılınca cumhurbaşkanı adaylarının halka gidip oy isteyeceklerini, neler yapacaklarıyla ilgili taahhütlerde bulunacaklarını kaydeden Bozdağ, "2014`te eğer bir anayasa değişikliği olmazsa Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçecektir" dedi.
Yarı başkanlık sisteminin tanımlarına bakıldığında cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği sistemlere yarı başkanlık sistemi diyen bilimsel literatürde birçok siyaset bilimcisi, anayasa hukukçusu olduğuna işaret eden Bozdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Öte yandan `halk tarafından cumhurbaşkanı seçilmese bile eğer cumhurbaşkanı yetkileri yürütmeye ortaklaştıracak derece güçlü yetkiler varsa, o zaman halk seçmese bile gene yarı başkanlık sistemi olur` diyor. Anayasamıza baktığımızda cumhurbaşkanı yürütmenin ortağıdır. Öte yandan bir de halk seçiyor. O yüzden 2014`te bu anlamda da Türkiye`de fiili bir değişiklik kendiliğinden olacaktır.

Her ne kadar bugün muhalefet veya başkaları farklı farklı değerlendirmeler yapsalar da onların yaptıkları değerlendirmeler bir metre önünü göremeyen değerlendirmelerdir. Türkiye bu noktaya gidiyor. Onun için biz diyoruz ki; gelin fiilen Türkiye böyle bir noktaya gitmeden oturalım, bir şeyler yapalım, kurallarını esasını, ölçülerini koyarak ona göre yapalım. Ama bizim muhalefet maalesef kör bir inadın içerisinde `Yok oraya gitmez` veya `Öyle olmaz` diyor. Denizliler de şahit. Benim söylediklerimi Ağustos 2014`ten sonra `Bekir bey burada söylemişti` diye hatırlamanızı istiyorum."


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir