• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İsveç`te Ezana Tehammülsüzlük Protestosu Cılız Kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsveç’te Diyanet`e bağlı Fittja Ulu Camii’nde Cuma günleri hoparlörden ezan okunmasından rahatsız olan küçük bir grup ezanın açıktan okunmasını protesto etmek için cami önünde gösteri yaptı. Çoğunluğunu göçmen kökenlilerin oluşturduğu protestocu grup içinde İran kökenlilerin çok olması dikkat çekti.

Stockholm’de Cuma namazı öncesi Fittja Ulu Camii önüne gelen ve açtıkları pankartlarla ezanın hoparlörden okunmasına izin verilmemesini isteyen gruba karşı, aralarında çok sayıda İsveçlinin de olduğu ezan taraftarı bir grup da karşı gösteri yaptı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösterilerde iki karşıt grup birbirine yaklaştırılmadı. Ezandan rahatsız olduklarını günler önceden açıklayan ve sosyal medyada örgütlenerek cami önünde protesto yapan 10-15 kişilik grup, ateist olduklarını ve İsveç’te ezan sesi duymak istemediklerini, İsveç’in İslam ülkesi haline getirilemeyeceğini belirten pankartlar açtı.

Ezanın siyasi bir söylem olduğunu savunan protestocu grup, açıktan okunmasının kendilerine ezana karşı çıkma hakkı verdiğini öne sürdüler. Protestocu grubun ezan karşıtlığından rahatsız olan "Megafon" isimli 100 kişilik grup ise ezanın okunmasının din özgürlüğünün gereği olduğunu belirtti. Grubun organizatörlerinden İsveçli gazeteci-yazar Lennart Kjörling, "Hoparlörden ezan okunması İsveç’e büyük zenginlik kattı. Ezanın okunmasını yasaklamaya kimsenin gücü yetmez." şeklinde konuştu.

İran’daki rejimden İsveç’e kaçan bir grup insanın, ezanın yasaklanması konusunda organize olmalarına anlam veremediğini açıklayan Kjörling, "Rejimden kaçan bu insanlar özgür yaşamak için İsveç’e geldiler. Burada da istedikleri gibi yaşıyorlar. Bu duruma da saygı duyuyorum. Ama kendileri özgür yaşarken başkalarının özgürlük alanına müdahale edip yasak istemelerini anlamsız buluyor ve saygı duymuyorum. İsveç’te hiç kimse demokrasiyi geriye götürme hakkına sahip değil." diye konuştu.

Protestocu grup Cuma namazı için camiye gelen Müslümanları provoke edip, kendilerine saldırmaları için slogan atsa da, Müslümanlar bu provokasyona gelmeyerek, sağduyu çerçevesinde namazlarını eda etti.

 

 

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir