• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
Van Gölü'nde dip çamuru temizliği kış şartlarına rağmen sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nü kirlilikten kurtarmak ve gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakmak için başlatılan balçık ve dip çamuru temizliği çalışmaları sürüyor. 

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığının koordinasyonunda aylardır sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık 70 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Gölün 13.9 kilometrelik sahil bandında onlarca kamyon ve ekskavatörle yürütülen dip çamuru temizliğine de devam ediliyor.

İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin hayata geçirilmesiyle gölde dip çamuru temizliğine başladıklarını söyleyen Vali Mehmet Emin Bilmez, "Van Gölü'nde şimdiye kadar yaklaşık 70 bin metreküp dip çamuru temizledik. Hem bölgedeki kötü koku azaldı hem de temizlik yapılan yerlerde doğa çok hızlı bir şekilde kendini yeniledi. Eskiden bu sahile kirlilikten dolayı hiç yanaşmayan ördekler gelmeye başladı." dedi.

Bilmez, çalışmaları Tuşba sahilinde yoğunlaştırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"4 ekskavatör ve 20 kamyonla yaz, kış demeden sürekli temizlik yapmaya çalışıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da 5 milyon lira bağış desteğinde bulunuldu. İnşallah Van halkını gölle buluşturacağız. Gençlerimiz zamanlarının çoğunu bu sahillerde geçirecek. Bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğiz. 2,5 milyon metreküp dip çamuru temizlemeyi hedefliyoruz. En sıkıntılı bölge Tuşba sahili. Çalışmaları şimdilik burada yoğunlaştırdık." (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir