• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.578
  • ...
Alkole yönelik ciddi tedbirler yolda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “milli içkimiz ayrandır” sözleriyle alkol alanında denetimlerin arttırılacağını söylemesi üzerine Sağlık Bakanlığı da çalışmalarına başladı. Bütün kötülüklerin anası olan içkiye karşı toplumu korumak için Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ‘Ulusal Alkol Kontrol Eylem Planı’nda sona gelindi. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışma kapsamında alkolün zararlarına karşı ciddi tedbirler alınacak. Planda, 5 yıl içinde 18 yaşın altındaki gençlerin alkol kullanım oranının yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.

 

Alkolden alınan vergi arttırılacak

Aile hekimlerinin alkol taraması yapması, danışmanlık hizmeti vermesi gibi tedbirlerin yanı sıra televizyon ve gazetelerdeki gizli reklam ihlalleri için ‘ihbar hattı’ oluşturulması da düşünülen tedbirler arasında. Ayrıca Alkollü içkilerin tüketimini azaltmak için vergilerin artırılması, alkol şişelerinin üzerine uyarı işaret ve yazılarının konulması öngörülüyor. Buna bağlı olarak alkol reklamlarının gazete ve dergileri de kapsayacak şekilde yasaklanmasına yönelik yeni bir düzenleme üzerinde de çalışılıyor. Planın 6 ay içinde uygulamaya konacağı belirtiliyor.

 

Alkolle mücadele anayasal bir zorunluluk

TC Anayasasının 58. Maddesinde yer alan “…Devlet; gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” hükmü alkol konusunda yetkili kurumlara anayasal bir zorunluluk getiriyor. Bu anlamda toplumu alkolün zararlarından korumamak ayrıca bir suç olma özelliği taşıyor.

 

Alkol kullanım yaşı 10’a düştü

Alkol konusunda reklamlar, filmler ve benzeri özenti araçları alkol kullanım yaşının da düşmesine neden oluyor. TÜİK’in yaptığı bir araştırmada 10 yaş altı ilk kez alkol kullanma oranı ile 10-14 yaş arası alkol kullanma oranının arttığını gözler önüne seriyor. Bu da Türkiye’de alkol kullanımının ne kadar vahim bir durumda olduğunu gösteriyor.

 

Her yıl 2.5 milyon insan alkolden ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verilerine göre, dünyada her yıl 320 bini 15-29 yaş grubunda olmak üzere toplam 2.5 milyon insan alkole bağlı sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitiriyor.

 

Aile içi şiddeti arttırıyor

Alkolle ilgili Tüketiciler Birliği’nin hazırladığı raporda alkolün toplumsal zararlarına dikkat çekiliyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor: “Alkol kullanımı; yaralanmalar, ruhsal ve davranışsal hastalıklar, gastrointestinal rahatsızlıklar, kanserler, kalp damar hastalıkları, immünolojik bozukluklar, akciğer hastalıkları, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, düşük doğum ağırlığı ve doğum öncesi hasarlar gibi 60 değişik hastalık ve rahatsızlığa neden olmaktadır.

 

Alkol, genellikle doza bağlı olarak çok çeşitli toplumsal zararların riskini de artırmaktadır. Örneğin, aşırı alkol tüketimi yüksek risk demektir. Başka birinin içmesi suretiyle ortaya çıkan zararlar, toplum huzurunun bozulmasından aile içi şiddet uygulanması, çocukların istismar edilmesi, suç işlenmesi, şiddet ve cinayet gibi daha kötü sonuçlara doğru uzanmaktadır."   (Mehmet Erkan Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir