• DOLAR 32.37
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2325.438
  • ...
Tıraş ücretlerinde artışa giden berberler maliyetlerden şikâyet ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaşadıkları sorunları anlatan Batman’daki berberler, ekonomik sıkıntılardan dolayı tıraşta fiyat artışına gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Tıraş fiyatlarındaki artışın başta kira, elektrik ve kozmetik ürünlerinde yaşanan fahiş orandaki artışlardan kaynaklandığını vurgulayan berberler, fiyat artışlarından kendilerinin de muzdarip olduklarını söyledi.

Pandemiden çok etkilendiklerini ve pandeminin etkisinin halen devam ettiğini ifade eden berberler, işlerinin neredeyse yüzde 50 düştüğünü, müşterilerinin eskisi gibi sık tıraşa gelmediğini kaydetti.

En büyük sıkıntılarının elektrik ve kira artışları olduğuna dikkat çeken berberler, yetkililerden diğer sektörlere verilen desteklerin berber ve kuaför sektörüne de verilmesini istedi.

Mehmet Yıldız

“Tıraş 30 liradan 100 liraya kadar değişebiliyor”

Pandemi sonrasında birçok üründe yaşanan fiyat artışlarından dolayı tıraş fiyatlarının da arttığını aktaran kuaför işletmecisi Mehmet Yıldız, “Müşterilerimiz fiyat artışından muzdarip oldukları kadar berberlerde aldıkları malzemelerdeki artıştan muzdariptir. Bununla beraber kira fiyatları arttı. Kuaförlerin aldığı ürünlerin çoğu yurt dışı menşeli olduğu için tıraş fiyatını artırmak zorunda kaldık. Tıraş fiyatları ise semt, iş yerine ve tıraşta kullanılan malzemeye göre değişmektedir. Örnek olarak bir tıraş 30 liradan 100 liraya kadar değişebiliyor.” dedi.

“20 günde bir tıraş olan artık iki ayda bir gelmeye başladı”

Birçok üründe yaşanan zamlardan sonra işlerinin neredeyse yüzde 50 düştüğünü ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

“Berberler olarak pandemiden çok etkilendik ve halende etkisi devam etmektedir. Çünkü insanlardaki tedirginlik halen devam ediyor. Bu da vatandaşı normal sürenin üzerinde tıraş olmaya sevk ediyor. Örnek olarak normalde bir müşterimiz 20 günde bir gelip tıraşını oluyordu ama pandemiden sonra müşterilerimiz artık bir buçuk ay sonra bile ancak tıraş olmaya geliyor. Yetkililerden öncelikle artan elektrik ücretlerine, yapılan zamlara ve kira artışlarına çözüm bulmalarını istiyoruz.”

Metin Kızmaz

“Artan maliyetler tıraş fiyatlarını yükseltti”

Kira, elektrik ve kuaför ürünlerine yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldığını, bundan dolayı tıraş fiyatlarının da arttığını belirten bir diğer kuaför işletmecisi Metin Kızmaz, “Kuaförlerde cüzi miktarlarda da olsa bir fiyat yükselişi oldu. Bu artışın en büyük sebebi ise kira ve aldığımız kozmetik ürünlerindeki artıştır. Esnaf olarak tıraş fiyatlarının yükselmesini istemezdik ama kira, elektrik ve kozmetik ürünlerinde yaşanan yüzde 100’lük artıştan dolayı fiyatları yükseltmek durumunda kaldık. Pandemi sürecinde yaklaşık 4 ay tamamen kapalı kaldık. Bu süre içerisinde herhangi bir destek de almadık.” diye konuştu.

“Kuaförlere de destek verilsin”

Pandemiden önce hafta bir tıraş olan müşterilerinin artık ayda bir bile gelmediğini ifade eden Kızmaz, son olarak şunları söyledi:

“Şu anda erkek tıraş ücretleri 30 liradan başlayıp 100-150 liraya kadar çıkabiliyor. Çoğu şehirde bu fiyatlar arasında tıraşlar yapılıyor. Bu farklar ise iş yerlerinin yeri, kirası ve artan giderler nedeniyle değişiyor. Pandemiden önce çoğu müşterimiz haftalık gelir tıraşını olurdu ve verdiği ücret gözüne gelmezdi ama şu anda yükselen tıraş fiyatları ve azalan alım gücü nedeniyle o müşterilerimiz ayda bir ya geliyor ya gelmiyor. Hükümetten diğer sektörlere yapılan devlet desteklerinin kuaför sektörüne de yapılmasını talep ediyoruz.”(İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir