• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Recep ayının fazileti ve önemi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Recep ayında neler yapmak gerekir? Recep ayının fazileti ve önemini sizler için derledik...

Üç ayların ilki olan Recep ayı 2 Şubat Çarşamba günü başladı.

Recep ayı İslam'dan önce de değerli bir aydı. Hatta o kadar değerli idi bu ayın 17 farklı adı vardı. Araplar bu ayda kesinlikle savaşmazdı

Allah Resulü bir hadisi şeriflerinde  "Zaman, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı gündeki sıraya göre sürüp gitmektedir. Yıl on iki aydır. Onlardan dördü haram aydır. Üçü peş peşedir:
Zilkâde, zilhicce, muharrem. Biri de cemâziyelâhir ile şâban arasındaki
receb-i Mudar’dır." diye buyururlar.

Recep ayına Mudar Kabilesinin ayı denilirdi.

Recep ayı  Muharrem, Zilkade, Zilhicce  ayı gibi  haram aylardan biri olduğu için de ayrıca değerlidir. Yani Recep hem haram aydır, hem üç ayların başı hem de Allah'ın ayıdır.

Rabbimiz Maide Suresi 10. ayette “Ey iman edenler! Allah’ın (koyduğu din) nişanelerine, haram aya, hac kurbanına, (bu kurbanlıklara takılı) gerdanlıklara, Rab’lerinden bol nimet ve hoşnutluk isteyerek Kâ’be’ye gelenlere sakın saygısızlık etmeyin. İhramdan çıktığınızda (isterseniz) avlanın. Sizi Mescid-i Haram’dan alıkoydular diye bir gruba beslediğiniz kin, sakın ha sizi haddi aşmaya sürüklemesin. İyilik ve takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah’ın cezası çok şiddetlidir.” buyurarak haram aylar uygulamasının İslam'da da sürdüğünü buyurmuştur.

HADİSLERDE RECEP AYI

 Recep ayı girdiği zaman Sevgili Peygamberimiz (S.A.V) "Allah'ım, Recep ve Şaban'ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına kavuştur" diye dua etmiştir. 

BU AYIN FAZİLETİ

Recep ayına ayrı bir değer veren Hz. Peygamberimiz üç aylar ile ilgili şunları söylemiştir: "Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır."

Enes b. Mâlik’ten rivayet edildiğine göre Rasûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Cennette receb adı verilen bir nehir vardır. Bu nehrin suyu sütten beyaz, baldan tatlıdır. Kim receb ayından bir gün oruç tutarsa, Allah o nehirden ona içirir.

Üç ayların ilk ayı olan Recep ayı da içerisinde iki kandil (Regaip ve Miraç) barındıran biricik aydır.

İslam ulemeası bu aya çok değer vermiştir. Bu ayın önemi ile ilgili olarak Ebû Bekr el-Belhî
"Receb ayı ziraat (ekim) ayıdır. Şâban ayı ürünü sulama ayıdır. Ramazan ayı ise ürünü toplama ayıdır. Bir başka sözünde ise Ebû Bekr el-Belhî şöyle der: Receb ayı rüzgâr gibidir. Şâban ayı bulut gibidir. Ramazan ayı yağmur gibidir. 

Saîd b. Cübeyr, receb ayı orucu hakkında İbn Abbâs’ın şöyle söylediğini rivayet etmiştir: Rasûlüllah (s.a.v.), receb ayında oruç tutmaya başladığında biz, “artık orucu bırakmayacak; oruç tutmadığında da artık hiç oruc tutmayacak derdik.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir