• DOLAR 32.561
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2421.182
  • ...
ÇARŞI PAZAR CEP YAKIYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Erkan Yavuz - DOĞRUHABER Çarşı-pazar fiyatları fahiş oranda yükselmeye devam ediyor. Elektrik faturaları, ayçiçek yağı, şeker derken semt pazarlarında fiyatlar fahiş derecede yükseldi. Boyutu oldukça küçülen maydanoz 5 liradan satılmaya başlandı. Patates 6-7 liradan satılırken, patlıcan 30 liradanın üzerinde fiyatlandırılıyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan vatandaşlar, çarşı-pazar fiyatlarının hiç de iç açıcı olmadığını belirtti. Fiyat pahalılığından dolayı temel ihtiyaç maddelerini almakta bile zorlandıklarını ifade eden vatandaşlar yetkililere seslenerek fahiş çarşı-pazar fiyatlarına müdahale edilmesini istedi.

“HER ŞEYİN FİYATI KATLANMIŞ DURUMDA”

Pazarda fiyatlar markete göre nispeten de olsa uygun olduğu için alışverişlerini oradan yaptıklarını kaydeden vatandaşlardan Hakan İpek, “Marketlerdeki fiyatlar zaten cep yakıyordu. ‘En azından pazardan birkaç bir şey alabiliyoruz’ diye kendimizi avutuyorduk. Ama artık pazar fiyatları da abartılı duruma geldi. kışın alınabilecek her şeyin fiyatı katlanmış durumda. Nereye el atsak zam geliyor. Ekmek için yeni bir zam konuşuluyor. Kuruyemiş almak zaten hayal oldu. Bakan çıkıp, ‘Enflasyon bir süre daha yüzde 40’larda olacak’ diyor. Bu zamların nereye kadar gideceğini Allah bilir!” ifadelerini kullandı.

“YETKİLİLER HALKIN SESİNE KULAK VERMELİ”

Fiyat artışlarından dolayı ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Bilal Suiçer ise, “Salgının başladığı dönemden itibaren alım gücümüz ciddi anlamda geriledi. Marketlerde temel gıda maddelerinden pazardan aldığımız,, daha doğrusu almaya çalıştığımız sebze meyvelere gelen fahiş fiyatlar bizi içinden çıkmaz bir sokağa getirdi. En basitinden bir ekmek 3.5 TL oldu, günde 6 ekmek tüketiyoruz bu da ayda sadece ekmek olarak 630 TL ediyor. Buna kira ve faturaları eklediğimiz zaman asgari ücretlinin nasıl geçindiğini, nasıl geçinmeye çalıştığını fahiş zamları yapanlar ve bu zamları engellemeyip üstüne zam üstüne zam yapan yetkililer düşünsün. Yetkililer halkın sesine kulak vermeli, başta elektrik ve doğalgaza yaptıkları zamları geri almalı ve piyasada oluşan fahiş fiyatları engellemelidir. Aksi takdirde mutfaklarda başlayan ve büyüyen yangın bunu engellemeyenleri yakar!” şeklinde konuştu.

“FİYATLAR İKİ ÜÇ KATINA ÇIKMIŞ DURUMDA”

Çarşı-pazardaki fiyat artışlarının  Asgari ücrete yapılan zammın çok üstünde olduğunu ifade eden Mehmet Bulut, “Asgari ücretin yükseltilmesi çarşı-pazarın yaptığı zammı karşılamıyor. Zam öncesi market sepetini az çok doldurabiliyorduk ama şimdilerde ise bırakın market sepetiyle dolaşmaya alacaklarımızı iki kez düşündükten sonra anca alıyoruz ki bu aldıklarımız da temel ihtiyaç maddeleri, öyle lükse kaçan birşeyler değil. Çocuklara abur cubur almaya çekinir olduk. Pazar da neredeyse aynı şekilde. Sebzesinden tutun meyveye kadar herşeyin fiyatı iki üç katına çıkmış durumda. Eskiden çeşit çeşit meyve ve sebze alabiliyorken şimdilerde her hafta bir şeyler alıp bir sonraki hafta bir önceki hafta alamadığımız ürünü eğer ki fiyatı uygunsa almaya çalışıyoruz. Çarşı pazarın yanısıra faturalar almış başını gidiyor. Hele kira ücreti tam iki katına çıkarılmış durumda, kabul etmezsen çık diyor ev sahibi. Hükümet ihracatımız arttı diyor, tamam iyi güzel. Peki bu ülke içerisinde dönen ticaret ne olacak? Esnaf desteklenmezse, tarım kalkındırılmazsa fırsatçılara fırsat verilirse halkın beli elbette bükülür. Herkesin insanca düşünmesi ve vicdanlı olması gerekir.” cümlelerini kullandı.

“VATANDAŞ ÇÖPLERDEN MEYVE SEBZE TOPLUYOR”

Fahiş pazar fiyatlarından şikayet eden vatandaşlardan Metin İnce de, “Pendik’te fiyatların en uygun olduğu pazardan alışveriş yapıyorum. Biber 17 lira, domates 15 lira, maydanoz 4 lira, kabak 30 lira. Patlıcanı zaten saymıyorum bile 40 lira. Nasıl geçinelim? Burada fiyatlar böyleyse diğer pazarlarda düşünemiyorum bile. Yetkililer buna bir çare bulsun. Tarladan buraya gelene kadar 4-5 katına çıkıyor. Bir ara Tanzim Satış noktaları vardı. Şu anda Tarım Kredi Koperatifi var, şubeleri yetersiz. Bu tür uygulamalarla bu sorun bir nebze çözülebilir. Vatandaş çöplerden meyve sebze topluyor. Ellerini vicdanlarına koyup bu fiyat artışlarına bir an önce çözüm bulunsun.” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

“YETKİLİLERİN BU İŞE EL ATMASI LAZIM”

Temel ihtiyaç olan ürünlerin fiyatlarının katlanmasının asgari ücret zammını erittiğini kaydeden Selim Yüksek, şunları söyledi: “Geçen pazartesi bize yakın bir pazara gittim. Fiyatlar öyle yüksek ki; geçen yıl 100 lira ile bir haftalık alışverişimizi yaparken şimdi aynı parayla 3 günlük ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Bir demet maydanoz olmuş 5 lira. Bir kg domates olmuş 10 lira. Size soruyorum; vatandaşın evine taze meyve sebze alma hakkı yok mu? Bir anne çocuğuyla pazardan geçtiğinde çocuğunun canı bir şey çekse… Bırak çoluk çocuğunun isteklerini yerine getirmeyi, insanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiler. Asgari ücretle geçinen bir aile bu fahiş fiyatlarla nasıl geçinecek, ne alacak, ne niyecek? Asgari ücret yüzde elli zamanlandı ama onunla beraber temel gıda ürünleri yüzde yüz arttı. Halk olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Yetkililerin bu işe en kısa zamanda el atması lazım. Bu ülkede herkes insan gibi yaşamayı hak ediyor. Bir anne-baba çocuğunun istediği bir meyveyi alamıyorsa durum ortada. Yani Allah yardımcımız olsun. Bu gidişin sonu pek iyi değil…”

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir