• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
NATO-Rusya İşbirliğini Libya Engelliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, toplantıdan önce yaptığı açıklamada Libya anlaşmazlığının, Moskova ile NATO arasında stratejik ortaklık kurulması çabalarını engellediğini söyledi.

Rusya, çeşitli defalar, Libya`daki NATO bombardımanını sert dille eleştirmiş ve ittifakı, asıl odak noktası olan Albay Kaddafi`ye muhalefet eden sivilleri koruma hedefinden uzaklaşmakla suçlamıştı.

Kremlin yönetimi, NATO`nun Libya liderini görevinden uzaklaştırmaya odaklandığını savunuyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev`in bugün, Libya`da diplomatik çözüm yolu arayan ve Soçi`deki görüşmelere davet edilen Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Rusya son açıklamasında da, Libya`daki durumu kontrol altına almanın yolunun derhal ateşkes ilan edilmesinden, ayrıca "müdahil olunmaksızın ülke içi görüşmelere destek vermekten" geçtiğini bildirdi.

BBC Moskova muhabiri Daniel Sandford`un aktardığına göre, başlangıçta zirvenin düzenli olarak yapılan NATO-Rusya konsey toplantılarından bir farkı yoktu.

Ancak Libya`da devam eden bombardıman ve şiddet olayları, zirvenin önemini artırdı. Kremlin kaynakları, Soçi zirvesinin asıl gündeminin Libya olmasını istediklerini aktardı.

BBC`nin savunma ve diplomasi muhabiri Jonathan Marcus da, Rusya`nın Libya krizinde arabulucu rolü oynamak istediğini ama kenarda bırakıldığını kaydediyor.

BBC muhabiri, Rusya`nın, BM Güvenlik Konseyi`nde 1973 sayılı kararın geçirilmesini engellememesinin, NATO tarafından Libya yönetimine karşı savaşa girişilmesine izin verdiği şeklinde yorumlandığını düşündüğünü ve buna öfke duyduğunu kaydediyor.

bbc turkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir