• DOLAR 32.323
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2282.341
  • ...
İsveç'te kargalar sigara izmariti toplamak için eğitiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İsveç medyasında yer alan haberlere göre temizlik şirketi Corvid Cleaning, ülkede büyük bir sorun haline gelen yerdeki sigara izmaritleri için ilginç bir çözüm geliştirdi.

Buna göre kargalar, sigara izmaritlerini özel olarak tasarlanan bir kutuya bırakmaları için eğitiliyor. Kargalar, topladıkları izmaritleri kutuya attıklarında düzenekten çıkan yemlerle ödüllendiriliyor.

Corvid Cleaning'in kurucusu Christian Günter-Hanssen, çalışma hakkında yaptığı açıklamada, kargaları eğitmenin kolay olduğunu ve kargaların birbirlerinden öğrenme olasılıklarının yüksek olduğunu belirtti. Hanssen, ayrıca kargaların yanlışlıkla çöp yemek risklerinin de daha az olduğuna  dikkat çekti.

Stockholm'ün bir banliyösü olan Södertälje şehrinde ilk olarak kargaların sokak temizliğine müdahil olması bekleniyor. Ön tahminlere göre yerel belediye, kargaların yardımıyla sokakları sigara izmaritlerinden temizleme maliyetini en az yüzde 75 oranında azaltabilir. Pilot projenin etkili olması halinde bu uygulama ülkenin diğer şehirlerinde de uygulanabilecek.

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Keep Sweden Tidy Foundation'a göre İsveç sokaklarındaki çöplerin yüzde 62'sini izmaritler oluşturuyor. Her yıl 1 milyardan fazla izmarit İsveç sokaklarına atılıyor. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir