• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
Yüksek fatura alarmı: Sokak lambalarını kapatıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülke çapında "endüstriyel elektriği" olarak adlandırılan kamu ve sanayi alandaki elektrik fiyatlarının zammı "şok etki" oluşturdu.

Bundan sadece sanayi ve şirketler değil, aynı zamanda belediyeler ve kamu kuruluşları da çok olumsuz etkilendi.

Veliko Tarnovo Belediye Başkanı Daniel Panova, ülkenin 180'den fazla belediyesinin genel verilerine göre, sokak aydınlatması da dahil olmak üzere elektrik faturaları geçen yıla göre yaklaşık 3 kat arttı.

Bulgar medyasına göre Panova, ödeme yapmak için bütçelerinden para alamadıklarını belirterek, "Krizle başa çıkmak için devlet, tüm belediyelere acil yardım yapmalı. Elektriğin basit tasarrufuyla sorunu çözemezsiniz." dedi.

Hane dışındaki kullanıcılara elektrik fiyatının şok artışı Smolyan Belediyesinin sokak ışıklandırması konusunda rejime ve kısıtlamalara gitmesine neden oldu. Smolyan Belediyesi Aralık 2020’de belediye elektrik için 91, 909 leva öderken, 2021 Aralık’ta elektrik faturası 278, 462 leva oldu.

Belediye Başkanı Nikolay Melemov, "Ocak ve Şubat aylarında elektrik faturalarının çok daha yüksek olması bekleniyor." dedi.

Yüksek faturalar nedeniyle bazı belediyeler sokak lambalarında gece rejimine geçti. Buna göre, sadece ana caddedeki lambalar gece boyunca yanacak. Diğer sokak lambaları saat 24.00'te sönecek ve sabah 05.00'e kadar karanlık kalacak. Bazı bölgelerde ise sokak lambaları saat 22.30’da söndürülecek.

"Hırsızlık vakaları artacak" endişesi

Belediyeler, böylece yüksek elektrik faturalarını düşürmek istediklerini ancak halkın, haklı olarak "hırsızlık artacak, suç olayları yükselecek" endişesine kapıldığına dikkat çekiyor.

Bu arada Filibe, Veliko Tarnovo ve diğer belediyeler de dahil olmak üzere birçok şehirde, müze tesislerinin ve hatta tapınakların sokak aydınlatması ve sanatsal aydınlatması kısmen kapatıldı.

Yeni enerji tasarrufu uygulaması, elektrikli ısıtma cihazlarının kullanımının sınırlı olduğu Rila ve diğer bazı manastırlarda da yapılmaya başlandı.

Yüksek elektrik faturalarını ödemek için yeterli paraya sahip olmayan tıbbi kurumlar da alarm çalıyor. Otel sahipleri ve catering şirketleri muhtemel iflas veya geçici kapatma konusunda uyarıyorlar. Mağazalar ise artan elektrik maliyetlerini mal fiyatlarına yaptıkları artışlarla dengelemeye çalışıyor.

Moratoryum sonrası belirsizlik var

Bulgaristan'daki yüksek elektrik maliyetinden sadece yerli tüketiciler nispeten korunuyor çünkü geçen Aralık ayında Bulgaristan Halk Meclisi üyeleri, 16 Aralık - 31 Mart 2022 tarihleri arasında elektrik, ısıtma ve su temini maliyetlerindeki artışa ilişkin bir moratoryum ilan ettiler.

Moratoryum döneminin sonunda fiyatlara ne olacağı konusunda hiç kimse bir tahminde bulunamıyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir