• DOLAR 32.348
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.9
  • ...
Westerwelle: ‘Türkiye İle Daha Yakın Olalım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, dünyanın yeni güç merkezlerinden biri haline gelen ve NATO üyesi Türkiye ile Almanya’nın ve AB’nin daha yakın bağlar kurması gerektiğini söyleyerek, Türkiye’nin ilerleme kaydetmesi halinde sonuca götürecek çalışmalarda kendisine düşeni yapacağını belirtti.

Alman ‘Welt’ gazetesinin internet sitesi ‘Welt Online’a konuşan Westerwelle, bir yıldan beri yeni bölüm açılmayan Türkiye-AB görüşmelerindeki bu durgunluğun sona erdirilmesi gerektiğini, bu konuda dürüst bir avukat görevi üstlenmek istediğini ifade etti.

Türk meslektaşı Ahmet Davutoğlu ile çok verimli bir görüşme yaptığını belirten Westerwelle, Türkiye’yi, batıyı İslam dünyasına bağlayan bir ‘köprü’ olarak niteledi. Bu yüzden Türkiye ile AB arasında yakın bir ortaklık kurulması gerektiğini savunan Westerwelle, Türkiye’nin AB’ye yaklaşma çalışmalarının Avrupa tarafından küstah bir uslupla karşılanmasına karşı uyardı.

Türkiye’nin Avrupalı politikacılar tarafından iç siyaset malzemesi yapılarak, Türkleri geri çevirmenin, Türkiye’nin farklı tercihlere yönelmesine yolaçacağına dikkat çeken Westerwelle, bunun Avrupa’ya zarar vereceğini savundu. Westerwelle, Türkiye’nin sonucu açık ve sadece üyelik kriterleriyle belirlenecek görüşmelere hakkı olduğunu ekledi.

Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin Türkiye hakkındaki görüşlerine benzer sözler Daimler şefi Dieter Zetsche’den de geldi. ‘Bild am Sonntag’ gazetesine konuşan Zetsche, ‘Türkiye gibi ‘kaplan bir devlet’ (hızlı gelişen ülkele anlamında) kapımıza geldiği halde niçin içeri almıyoruz, bir türlü anlayamıyorum.’ dedi.

Zetsche, Türkiye’nin Asya ve Güney Amerika ülkelerinde hayran kaldıkları ‘öğrenmeye ve üretici olmaya hazır genç bir nüfus’ gibi özelliklere sahip olduğunu, Avrupa’nın, Türkiye yüzünü başka tarafa çevirinceye kadar sürekli engeller çıkarmak yerine, kapılarını bu ülkeye sonuna kadar açması gerektiğini söyledi.

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir