• DOLAR 32.343
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2307.58
  • ...
Karlı havalarda zincirleme kazaya dikkat edilmeli!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye genelinde etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları araç sürücülerine zor anlar yaşatabiliyor.

Araçlarının kışlık bakımı yaptırmadan yola çıkan sürücüler, hem kendilerini hem de diğer sürücüleri tehlikeye sokuyor.

Sürücüler, karlı havalarda yolda kalmamak ve kazalara neden olmamak için araçlarının kışlık bakımını geciktirmeden yapmaları gerekiyor.

Oto tamircileri;  araçların akülerinin ölçülmesi, marş ve şarj dinamosunun kontrolü, antifriz kullanımı, lastik kontrolü, silecek ve su fıskiyelerinin kontrolü, hava ve yakıt filtresinin değişimi,  far ayarı, yağ değişimi, termostat ve radyatör temizliği konusunda sürücüleri uyarıyor.

Karlı havalarda en çok yaşanan kazaların başında ise ikiden çok aracın karıştığı zincirleme kazalar geliyor.

Şanlıurfa'da oto tamirciliği yapan Mustafa Tekbalık, sürücülerin karlı havalarda dikkat etmesi gereken hususları İLKHA'ya anlattı.

 

"Karlı havalarda yola çıkacakların giyim ve gıda yönünden de hazırlıklı olması gerekir"

Karlı ve soğuk havalarda araçlarda yaşanan sorunlara değinen Tekbalık, " Soğuk havalarda aracın içerisinde antifriz olmazsa araç içerisinde bulunan su buz tutar, sorunlarla karşılaşırsınız ve yol gidemezsiniz.  Cam suyunda da antifriz olması gerekir. Aracın tüm bakımlarını yapmışsanız karlı havalarda yola çıkabilirsiniz. Karlı havalarda yola çıkacakların giyim ve gıda yönünden de hazırlıklı olması gerekir.  Araç lastikleri kış lastiği olmalıdır. Karlı havada lastik havasının düşürülmesi gerektiği ile ilgili yanlış bir düşünce var. Hâlbuki tam tersi karlı havalarda lastik havasını normal derecede olmasına dikkat etmeliyiz. " şeklinde konuştu.

"Hava derecesi 3 derecenin altına düşmüşse yollarda gizli buzlanma ve don olayı olabilir"

Karlı havalarda araç kullanırken ani hareketlerden uzak durulması gerektiğini belirten Tekbalık, "Karlı havalarda ani gaz verme ve ani kalkışlardan uzak durmalıyız. Düşük vitesle kalkış yaparak aracı yavaş yavaş hareket ettirmeliyiz.  Kesinlikle ani direksiyon kırmamaya ve ani frene basmamaya dikkat etmeliyiz. Eğer araç lastikleri kışa uyumlu değilse altı düz bir ayakkabı kaygan zeminde nasıl kayıyorsa lastiklerde kış lastiği olmazsa aynı şekilde yolda kayar.  Eğer kar lastiği olmazsa sıkıntı olur.  Karlı havalarda yola çıktığınız zaman kış lastiğiniz olsa bile yanınızda zincir ve kar çorabının olması gerekir. Hava derecesi 3 derecenin altına düşmüşse yollarda gizli buzlanma ve don olayı olabilir. Bu yüzden sürücünün kesinlikle sürat yapmaması gerekir. " diye konuştu.

 

"Kışın araç lastiklerinin kaymaması için kar lastiği, zincir ve kar çorabı önemlidir"

Karlı ve soğuk havalarda antifrizin kullanımının önemine vurgu yapan Tekbalık, "Sürücü,  yola hâkimiyet noktasında dikkatli olmalıdır.  Her an önünüze buzlanan bir yol çıkabilir. Bu ihtimale karşı sürücü dikkatli olmalıdır.  Tedbir alınmazsa büyük kazalara olunabilir. Tamir atölyemize gelen birçok araç, antifriz kullanılmadığı için motor bölümü ve suyun bulunduğu tüm bölümlerde patlama yaşanıyor.  Su donma anında şişer, radyatör ve motor bölümüne zarar verir.  Bu şekilde araçlarda ciddi manada zarar oluşur. Kışın araç lastiklerinin kaymaması için kar lastiği, zincir ve kar çorabı önemlidir.  Karlı havalarda aracın ilerleyebilmesi için bunların olması gerekir. Karlı havalarda uzun yola çıkacak sürücüler az önce belirttiğim gibi en başta aracın ve sonrada sürücünün donanımlı olması gerekir. " ifadelerini kullandı.

"Zincirleme kazalara dikkat"

Karlı havalarda yaşanan zincirleme kazalara dikkat çeken Tekbalık, " Araç sürdüğümüz zaman önümüze dikkat ettiğimiz kadar arkamıza da dikkat etmemiz gerekir. Ani bir fren yaptığımız zaman arkadaki araç, aracımıza çarpabilir. Bu şekilde kazaya sebep verebilirsiniz. Bu sebeple önümüzdeki mesafeyi korumamız gerekir.  Hızlı giderek öndeki araca yaklaşıldığı zaman ani fren yapılırsa bu kez arkada araç, aracımıza çarpar. Bu sebeple önümüzü koruduğumuz kadar arkamızı da düşünmemiz gerekir. Araç kullanırken buna dikkat etmemiz lazım." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir