• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tayland, başbakan düzeyinde 30 yıl aradan sonra ilk kez Suudi Arabistan'ı ziyaret etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tayland ve Suudi Dışişleri Bakanlıkları, Tayland Başbakanı Prayut Chan-Ocha ve Suudi Veliaht Prensi Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın görüşmesinin ardından ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, "tarafların diplomatik ilişkilerini tamamen normalleştirme konusunda anlaştıkları" belirtildi.

Görüşmenin "Tarihi atılım" olarak nitelendirildiği açıklamada, bu tarihi atılımın karşılıklı güveni ve dostane ilişkileri yeniden tesis etmek için her iki tarafın birçok düzeyde yıllarca süren çabalarının sonucu olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "iki ülke başkentlerine karşılıklı büyükelçi atama", "ikili işbirliğini güçlendirmek için istişare mekanizmaları oluşturmak" da dahil olmak üzere bazı adımlar üzerinde anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

Açıklamada, "Önümüzdeki aylarda kilit stratejik alanlarda ikili işbirliğini görüşmek için yoğun koordinasyon başlayacak." denildi.

30 yıl sonra bir ilk

Tayland Başbakanı, Veliaht Prens'in davetlisi olarak 25 Ocak'ta Suudi Arabistan'a geldi ve bu, 30 yılı aşkın süredir bu seviyedeki ilk resmi ziyaret oldu. 

Görüşmede taraflar, "Tayland ile Suudi Arabistan arasındaki tüm acil sorunları çözme ve iki krallık arasındaki ilişkileri normalleştirme konusundaki karşılıklı niyeti" de teyit etti. 

Prayut Chan-Ocha ve Muhammed bin Selman, "iki krallık arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmenin ve Tayland ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkide yeni bir sayfa açmanın" önemini vurguladı.

Hırsızlık ve cinayetler iki ülke ilişkilerini kesti

İki ülke arasındaki ilişkiler 1957'de kuruldu. Ocak 1984'te bir Tayland heyetinin Suudi Arabistan'ı ziyaretinden sonra, iki krallık arasındaki ilişkiler daha da güçlendi. Ancak Suudi Arabistan, Suudi prensin sarayında çalışan Taylandlı bir hademe tarafından 1989'da yaklaşık 20 milyon dolarlık mücevher hırsızlığının ardından Tayland ile diplomatik ilişkisini düşürdü. Bir yıl sonra, Tayland'da bir gecede üç Suudi diplomat öldürüldü.

Salı günü yapılan bir toplantıda konuşan Prayut Chan-Ocha, "Tayland'da 1989 ile 1990 yılları arasında meydana gelen trajik olaylardan dolayı üzüntü duyduğunu" ifade etti. Prayut Chan-o-cha, Tayland'ın davaları çözmek için her türlü çabayı gösterdiğine dair güvence verdi ve "yeni doğrulanmış kanıtlar ortaya çıkarsa" onları yetkili makamlara sevk etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Prayut Chan-Ocha ayrıca Tayland'ın "Bangkok'taki Suudi Arabistan büyükelçiliği misyonu üyeleri için Viyana Sözleşmesi uyarınca yeterli güvenliği sağlama" konusundaki kararlılığını da yineledi. Taraflar ayrıca Tayland ve Suudi Arabistan'daki iki ülke vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapma sözü verdi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir