• DOLAR 32.508
  • EURO 34.577
  • ALTIN 2491.586
  • ...
Esnaf: Zincir marketleri kısıtlayan yasa teklifi yürürlüğe girmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mahalle bakkallarını ve küçük esnafı zincir marketlerle rekabet edebilir hâle getirecek torba teklifi, küçük esnaf tarafından olumlu bir çalışma olarak karşılandı.

Meclis’e sunulacak yeni torba yasasının amacının küçük esnafı desteklemek ve ayakta durabilmelerini sağlamak olduğunu ifade den Batmanlı esnaf, yasa teklifinin kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Yasa teklifinin kısa sürede yürürlüğe konulmasını isteyen esnaf, küçük ve orta ölçekli esnafın zincir marketlerle rekabet etmekte büyük güçlük yaşadığı belirtti.

Zincir marketlere ilişkin yeni kriterler belirlenmesini ise olumlu karşıladıklarını ifade eden esnaf, yetkililerden vergi indirimi ile faizsiz kredi verilmesi talebinde bulundu.

Mikail Yıldırım

“Ekonomik sıkıntılardan dolayı küçük esnaf kan ağlıyor”

Yeni yasa teklifiyle birlikte zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılmaması kararını desteklediklerini belirten kırtasiye esnafı Mikail Yıldırım, yasanın bir an önce meclisten geçip yürürlüğe konulması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, “Zincir markerlerin kırtasiye, züccaciye, telefon gibi birçok ürünün satılmaması ile ilgili Meclis’e sunulacak torba yasasını yerinde buluyoruz. Hatta bu karara geç bile kalındı. Torba yasasının acilen yasalaştırılıp yürürlüğe konulmasını istiyoruz. Bununla beraber küçük esnafın da desteklenmesini istiyoruz. 2 yıldır pandemi ve ekonomik sıkıntılardan dolayı küçük esnaf zaten kan ağlıyor. Bu nedenle devletten küçük esnafa faizsiz kredi ve vergide indirim yapmasını talep ediyoruz.” dedi.

Tahir Özmen

“Yasanın en kısa sürede yürürlüğe konulmasını istiyoruz”

Zincir marketlere ilişkin sunulacak yasa teklifinin geç de olsa yerinde bir karar olduğunu ve acilen yürürlüğe konulması gerektiğini ifade eden züccaciye esnafı Tahir Özmen, “Zincir marketler ile küçük esnaf arasında rekabet ortamı maalesef çok büyük. Bu durumda küçük esnaf zincir marketler karşısında ezilmekteler. Zincir marketler doğrudan üreticiden mal alarak piyasaya sürüyor ama küçük esnaf ikinci, hatta üçüncü şahıstan mal almasından dolayı arada fiyat farkına neden oluyor. Bu da küçük esnafın iş yapamamasına neden oluyor. Yürürlüğe konulacak olan torba yasa tasarısı tamamıyla olmasa da küçük esnafı rahatlatacaktır. Geç kalınmış olan yasanın en kısa sürede yürürlüğe konulmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Selman Uruk

“Zincir marketlerin her ürünü satması uygun değil”      

Yasa teklifiyle ilgili görüşlerini dile getiren bakkal işletmecisi Selman Uruk ise şunları söyledi:

“Öncelikle bu kararın meclise sunulmasını çok olumlu buluyorum. Küçük esnaf yaşanan bu ekonomik sıkıntıların içerisinde zaten çok zor durumda, böyle bir kararın uygulamaya konulması bir nebzede olsa küçük esnafı korumaya alacaktır. Ancak bu kararın ivedilikle TBMM’den geçmesini ve bir an önce küçük esnafı koruyacak yasaların devamını diliyorum. Zincir marketlerin her ürünü satmasını zaten uygun görmüyorduk. Çünkü küçük esnafın sattığı bazı ürünler onları ayakta tutabiliyordu. Bu nedenle bu kanun teklifinin bir an önce Meclis’ten geçip yürürlüğe konulmasını diliyorum.”(İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir