• DOLAR 32.367
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2324.93
  • ...
Elazığ depreminin üzerinden 2 yıl geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkez üssü Elazığ'nın Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyünde 24 Ocak 2020 tarihinde 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Çevre il ve ülkelerde de hissedildi

22 saniye kadar süren deprem; Adıyaman, Adana, Batman, Bingöl, Çorum, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Osmaniye, Samsun,Sivas, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Tunceli gibi birçok il ve Irak, İran, İsrail, Lübnan ve Suriye'de de hissedildi.

Depremin ardından 37'si Elazığ, 4'ü Malatya'da olmak üzere 41 kişin hayatını kaybetti, 1.466 kişi hafif ve orta derecede yaralandı.

Enkaz altından 45 kişinin sağ olarak kurtarıldığı bildirildi.

Kahramanmaraş'ta bir kişi Adıyaman'da bir kişi ve Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bir kişi deprem sebebiyle kalp krizi sonucu öldü.

Yıkılan bina ve camilerin yerine yenileri yapıldı

Depremde Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Batman'da bazı binalar yıkıldı, bazıları ağır hasar gördü.

23 okulun ağır hasar gördüğü depremin ardından yapımına başlanan 41 okuldan 15'i tamamlandı, 27 okul da güçlendirme yapılarak eğitim öğretime açıldı.

Depremin ardından bakanlıklar aracılığıyla Elazığ'a 820 milyon lirayı aşkın ayni ve nakdi yardım yapıldı.

Depremin ardından geçen 2 yıl içinde depremzedelerin konut ihtiyacını karşılamak üzere TOKİ tarafından 24 bin 537 konutun yapımı planlandı ve bunlardan 23 bin 249'unun ihalesi yapıldı.

Şu ana kadar 23 bini aşkın konuttan 18 bin 435'i tamamlandı. Tamamlanan konutlardan 17 binden fazlası hak sahiplerine teslim edildi.

Depremde ayrıca yıkılan 1352 işyerinin yerine şu ana kadar 884'ü yapıldı ve hak sahiplerine teslim edildi.

Depremde camiler de nasibini aldı ve 80 cami ağır hasar gördü. Yıkılan bu camilerin yerine şu ana kadar Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve hayırseverlerin yardımıyla 23 cami yaptırıldı.

TOKİ de toplu konut alanlarında yapımına başladığı 12 camiden 9'unu tamamladı.

Konteynerlerde halen yaşayanlar var

Aradan geçen 2 yıla rağmen birçok depremzede halen konteynerlerde yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir